„Моите очаквания са коледните надбавки да са по 50 лева на пенсионер, но не изключвам възможността да бъдат и по-малко”. Това каза пред журналисти в парламента министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов.

„Аз съм категорично против диференцирането на тази надбавка, защото диференцирането предполага противопоставяне, което и без това го има между тези, които получават и тези, които не получават. Справедливият вариант е колкото и да е тази надбавка, да бъде в един и същи размер”, посочи министърът.

По думите му всички в министерството са „ентусиазирани” да намерят пари за надбавки. „Ориентираме се към едно подпомагане на пенсионерите с размер на пенсиите под линията на бедност за следващата година – 251 лева. Това означава, че става въпрос за малко над един милион пенсионери, които получават пенсии под 251 лева”, поясни Адемов.

„Това са пари от икономии на отделните ведомства – добър пример в това отношение даде Народното събрание. Надявам се всички министерства да отделят от направени икономии в края на годината от нереализирани разходи предимно за сметка на издръжката, а не за политики, да се опитаме да съберем необходимия ресурс, който се очертава – около 50 милиона лева”, заяви социалният министър.

По думите му окончателното решение вероятно ще се оформи към 15 ноември, когато е последният срок, в който Националният осигурителен институт ще може да се справи с изпълнението на задачата декември пенсионерите да получат надбавка.