„ГЕРБ никога не са правили пенсионна реформа. Реформа означава промени на параметрите. В рамките на вашия мандат, без каквото и да е съгласие на социалните партньори, на обществото и вътре в парламентарната ви група, наложихте категорично неприемлив модел, който искаме да коригираме”. С тези думи социалният министър Хасан Адемов се обърна към ГЕРБ.

Той предлага не спиране на каквато и да е пенсионна реформа, а връщането й в рамките на обществено и финансово приемливи параметри. Увеличението на възрастта за пенсиониране е безалтернативно при съществуващата демографската криза в страната, посочи министърът. Според него обаче големият въпрос е дали това трябва да стане по начина, предложен от ГЕРБ, или има и алтернатива.

Адемов заяви, че управляващите не искат да увеличават дефицита в бюджета на Държавното обществено осигуряване. Той допълни, че мерките, предложени от ГЕРБ, през 2012 г. довели до едва 35 млн. лв. икономия на фона на бюджет за пенсии 7,2 млрд лева, като 19 600 души били хората, които е засегнала промяната.