Министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева е разпоредила на 30 януари да започне процедура за изменение на Общия устройствен план на Царево в частта, обхващаща територията на природен парк"Странджа". Това е 70 процента от територията на община Царево. Новината съобщи тя пред парламента в петък, като уточни, че става въпрос за частично изменение на плана, а предвидените мерки са достатъчни за неговото опазване.

Терзиева и колегите в ековедомството Искра Михайлова и в това на инвестиционното проектиране Иван Данов бяха изслушани пред парламента по казуса „Странджа”, след като стана ясно, че влизането в сила на нов Общ устройствен план на Царево дава зелена светлина за застрояването на големи площи от националния парк. Случаят започна да се развива по повече от познатата схема – новината стигна със закъснение до отговорните и предизвика кризисната им реакция. Казаното в пленарна зала днес обаче постави конкретиката предимно в полето на добрите пожелания. Не бяха пестени и обещанията.

Терзиева допълни, че до края на следващата седмица ще бъде финализирано заданието за изготвяне на проект за изменение на плана и ще бъде изпратено за съгласуване в Министерството на околната среда и водите и Министерството на културата. След съгласуването ще бъде издадена заповед за разрешение за изработване на проект за изменение на Общия устройствен на Царево в частта, обхващаща територията на природен парк "Странджа".

„Неразделна част от този проект ще е екооценката, целта е измененият Общ устройствен план да отговаря на всички изисквания на екологичното законодателство и на изискванията за опазване и съхранение на Природен парк "Странджа", обясни министърът.

Ще направим... Няма да позволим...

„Ще направим всичко възможно проектът за изработване на план за управление на "Странджа" да завърши успешно и да разполагаме с необходимите документи за гарантиране на териториите по най-добри практики”, добави екоминистърът Искра Михайлова с обещанието, че няма да позволи паркът да бъде застроен.

По думите й „непрекъснато” през последните 8 месеца проблемите на българското Черноморие са на вниманието на МОСВ. „Правят се карти, които предстоят да бъдат включени в кадастъра. Ще има изготвяне на планове за управление на защитени територии, природни и национални паркове. Ще бъдат отчетени всички нови моменти при картирането”, обеща тя.

Хармония и баланс

„Хармонично развитие означава баланс между човека и природата. Целта на устройствените планове е запазване на този баланс. Българският съд запази стабилността на общите устройствени планове”, заяви поетично министърът на инвестиционното проектиране Иван Данов.

„За да не се допуска нарушение при разрешаване на строителството в парк "Странджа", на длъжностните лица от ДНСК е разпоредено при проверки на територията на парка да обръщат особено внимание освен на съответните одобрени проекти в съответствие с предвижданията на действащите устройствени планове, но и на това да има положително становище от органите за опазване на околната среда, което е част от проектите за инвестиционни намерения”, обясни той.

Ако се установят нарушения на Закона за устройството на територията и на изискванията на екозаконодателството, тези разрешения ще бъдат отменени, каза министърът. В случай на извършено строителство ДНСК ще издаде заповеди за спиране на съответните строежи, допълни Данов.

По-рано депутатът от ГЕРБ Александър Ненков попита тримата министри, които бяха изслушани в парламента, какви конкретни мерки ще вземат тримата ангажирани с въпроса министри, за да не се стигне до момента отново Брюксел „да ни дърпа ушите”.