"Трябва да стане ясно, че в резултат на престъпно бездействие и на неглижиране на предупреждения на ЕК за нередности при изпълнение на оперативни програми, има опасност за сериозни санкции към България". Това заяви от парламентарната трибуна лидерът на БСП Сергей Станишев.

„Трябва да се знае кой носи отговорност и какви мерки са предприети от правителството. Позата на щраус, който си е заровил главата в пясъка, не помага на България”, добави той, визирайки ГЕРБ.

„Всички нарушения, всичко пропуски по реализирането на оперативните програми, за които сме информирани днес , се отнасят собствено за периода на управление на ГЕРБ”, включи се и лидерът на ДПС Лютви Местан. „От казаното от Зинаида Златанова и Искра Михайлова става ясно, че ще се спука най-силно надутият балон на ГЕРБ – балонът наречен „Ние имаме огромни успехи при реализирането на оперативните програми”, предрече той.

По думите на Станишев трябва да покажем сериозно отношение към критиките на ЕК и към опасността да бъде санкционирана България. Ако има сериозни проблеми, трябва да бъдат артикулирани.

„Първият приоритет в Бюджет 2014, който е изведен пред скоби, е възстановяване на икономическия растеж. Затова и се създава фонда за инвестиции, за регионално развитие”, поясни Станишев. „Бюджетът за 2014 г. стъпва на това, което е оставило правителството на ГЕРБ. Кой похарчи 4 млрд. лв. от фискалния резерв на държавата? Кой взе 4 млрд. лв. нов дълг? Кой открадна 1.4. млн. лв. пари за българското здравеопазване”, попита Станишев.

В края на изказването му депутатите от ГЕРБ викаха „Оставка”, а тези от БСП и ДПС ръкопляскаха.