Протестът на таксиметровите шофьори от вчера е забранен от закона и е срещу въвеждането на правила за тази услуга- това каза в предаването „Лице в лице” депутатът от Реформаторския блок Гроздан Караджов.

По негова информация таксиметровите шофьори са събрани вчера вечерта чрез есемеси от една от фирмите, които предлага услугата в София. Депутатът напомни, че на въпросите на журналистите защо протестират шофьорите не можеха да дадат смислен отговор.

Караджов припомни, че идеята на последните законови промени, които в крайна сметка бяха оттеглени заради вчерашния протест, бяха да се въведе ред и да е ясно кой носи отговорност при проблем. В момента, ако клиентът реши да се оплаче от услугата или от шофьора, голямата фирма не носи отговорност, уточни той.

„На това трябва да се сложи край. Който носи лиценза, трябва да носи отговорност”, смята депутатът от Реформаторския блок.

Гроздан Караджов е категоричен, че в момента за таксиметровите услуги не се плаща ДДС. Той призова да се направи проверка в Националната агенция по приходите колко е приходът от ДДС от таксиметровите услуги в София и прогнозира, че той ще е близък до нулата. По изчисления на народния представител този бизнес в София годишно се равнява на 30 млн. лв. и го държат три големи фирми, а те не искат да се въведат правила, за да не плащат данъци и осигуровки.

Политическият страх от протести води до страх властта да застане срещу тях и да въведе ефективни механизми за контрол, смята реформаторът.

По думите му хората са абсолютно недоволни от „мърлявата услуга, която предлагат таксиджиите”.

На въпроса за напрежението между ГЕРБ, ДСБ и Гражданската квота на РБ, от която е част Караджов, той отговори, че проблемът е в това, че сме свикнали управляващите партии масово да назначават свои хора в държавните дружества.