Промените на ГЕРБ в Закона за местните данъци и такси, които уреждат таксиметровия транспорт, са „закон на таксиметровата мафия“, коментира Гроздан Караджов от Реформаторския блок в предаването „Тази сутрин“ по bTV.

Допуснали сме за последните 13 години да се образува картел на големите таксиметрови фирми, чиято единствена грижа е как да не носят отговорност за това, че превозват пътници и вчерашният закон узаконява това положение, каза Караджов.

Вчера депутатите приеха на първо четене промени в Закона за местните данъци и такси. с които се връща патентният данък за такситата. При обсъждането в пленарната зала и от ляво, и от дясно се чуха обвинение в лобизъм в полза на големите таксиметрови фирми. Предложените на по-ранен етап промени предизвикаха протести на шофьорите от бранша, а защо управляващите поеха ангажимент да запазят сега действащите разпоредби.

Станислав Иванов от ГЕРБ контрира, че се връща законовото право на големите фирми да отдават лицензите на „водачи“, не на „лица“. Ще има и списък на тези водачи.

На въпрос дали от ГЕРБ са обслужили картела на таксиметровите компании, той отговори: „Не, не мисля, че ГЕРБ обслужва някого“.

Следващата стъпка ще е да се обслужи и картела на автобусните превозвачи, след това и на самолетните, заяви Караджов.

Когато беше внесен първият законопроект, той не трябваше да бъде приеман по този начин. Той мина на първо и второ четене през зала, без да има никаква възможност за нанасяне на промени, обясни Иванов.

Законопроектът, предложен от ГЕРБ е все едно само пилотът на самолета да носи отговорност за живота, здравето и материалните щети, когато загинат хора. Превозвачът, голямото име, стикерът върху таксито трябва да носи отговорност за здравето и безопасността, каза Караджов.

Не вярвам на „ще“, премахнете лобисткия текст, тогава ще ви повярвам, добави депутатът.

Вижте целия разговор във видеото.