Животновъдите няма да получат исканите 70% субсидии за тази година. Максималният размер, на който те могат да се надяват е малко над 50 на сто. Това обяви пред bTV земеделският министър Димитър Греков, според когото вече били раздадени до 50% субсидии на 14 000 фермери.

Според министъра, предшественикът му Мирослав Найденов е допринесъл за проблема с липсата на пари в сектора, тъй като раздал предварително от средствата – до 60 лева на глава добитък, които били предназначени за тази година. Това е станало в началото на януари.

„Фуражите тогава бяха много високи, сега са ниски. Във всеки случай до края на ноември ще има разпределение на средства, останали във фонда. Около 40 млн. лева ще отидат приоритетно за млечния сектор. Но като цяло до 70% няма да стигнем, ще е над 50%”, посочи Греков.

По думите му „няма такъв премиер досега и финансов министър, които да се отнасят с такава отговорност към земеделското производство. Даже на мен вече ми е неудобно да се обръщам към тях, вместо ние да си решаваме тези въпроси. В понеделник имаме среща с финансовия министър в 14 ч. Така че - отворено е правителството към решаването на проблемите”.

Един от проблемите пък, с който все още се бори земеделското ведомство, е пресичане на нелегалния реекспорт на агнета за Турция. Става въпрос за румънски животни, които се внасят у нас, сменят се ушните им марки с български и след това се изнасят за турския пазар. Заради проблема миналата година Анкара спря временно вноса от България.

Сега обаче такава забрана няма, просто турците все още са притеснени, изтъкна Греков. Той назначил сериозни проверки на преминаващите животни през границите ни с Турция.