Сдружението „България на гражданите” на Меглена Кунева ще се превърне в партия до края на септември, обяви бившият еврокомисар. Новината идва след широка полемика по въпроса, предизвикани от медиите, чийто отговор Кунева досега спестяваше.

Бившият министър по европейските въпроси основа и оглави сдружението малко след президентските избори в края на миналата година, в които взе участие. Тогава тя покани "всички демократично мислещи хора" да се присъединят към него. Направи и още един ход, който подсказа намеренията й да участва практически в политиката – напусна редиците на НСДВ.

Кунева обеща да гради партия на основата на европейски принципи, на свобода във всяка една сфера - медии, икономика, собственост, мислене, на демократичност. "Искам да направя политическа новост. Не може да има само в науката и техниката иновации. Трябва да има и в социалния живот", сподели намеренията си Кунева.

Въпреки завръщането й в политическия живот на партийно ниво тя запазва сдружението "България на гражданите" като такова. "Всеки, който избере гражданския характер, нека да остане там. Ще имаме широка гражданска мрежа. Всеки, който посмее да се занимава с политика с всички последици, произтичащи от това, ще има възможност да го направи. Сдружението обаче ще остане като морален борд", заяви Кунева.

На въпрос какви са прогнозите й за участие в следващия парламент, тя отговори: "Не ни е такава сметката. Ние можем да повлияем повече на едни избори, когато сме честни, а не когато влизаме в картел. Смятам, че злото е заразително, но доброто е още по-заразително". Бившият еврокомисар допълни, че ако не се е била явила на президентските избори, останалите партии нямало да извадят "прилични кандидати". Те се съобразиха с мен, а не аз с тях", е мнението на политика.

По думите й парламентарните избори ще бъдат изключително тежки, но "за нас няма да бъдат свързани нито с олигарси, нито с купуване на гласове. Знам, че битката ще бъде неравна, но хората, които вярват и знаят, че можем да "запънем" всички, се надявам да стават все повече", заяви Кунева. И допълни, че няма да прави коалиции преди изборите.