Възможността да се отзовават депутати, общински съветници и кметове да се гласува на национален референдум, предлага гражданското непартийно Движение „Модерна България".

Подписката за инициирането на такова допитване вече се събира, съобщи един от идеолозите на движението и председател на Института за модерна политика Борислав Цеков.

Според него гражданите трябва да могат „да отзовават предсрочно калпави политици” и да искат отмяна на лоши закони пред Конституционния съд.

Затова с подписката ще се настоява и за въвеждане на възможността с индивидуални жалби гражданите да сезират КС за отмяна закон, който нарушава правата им.

Целта на инициативния комитет е да събере 500 000 подписа, които да задължат парламента да организира референдум заедно с парламентарните избори.

„Това ще бъде изцяло гражданска кампания, ще се включат младежки и студентски организации. Искаме смяна на системата и повече граждански контрол,” заяви правозащитникът Петър Кичашки, който е сред инициаторите на подписката.

Още едно предложение за референдум – по въпроса за намаляване на броя на депутатите в Народното събрание, беше лансирано в студиото на „Тази сутрин” по bTV от проф. Огнян Герджиков и доц. Атанас Семов.

Според двамата българските народни представители трябва да са между 100 и 120, защото сред 240-те в момента имало много „статисти”.