Бившият министър на финансите в първия кабинет „Борисов” ще бъде обвинен по делото за приватизацията на дялове от електроразпределителното дружество „ЕВН България”, по което ще отговаря и бившият му колега Трайчо Трайков, съобщиха от прокуратурата.

Според държавното обвинение Дянков е разпоредил средствата от приватизацията да отидат в бюджета, а не в сребърния фонд, както предполагат текстовете в закона. Тогавашният финансист №1 не скри намерението си да сложи парите във фискалния резерв. Тогава това ставана през Държавната консолидационна компания.

В момента му се пише призовка за престъпление по служба, като обаче намиращият се в САЩ ексминистър не може да бъде призован, защото на адреса му не живее никой, казаха от прокуратурата.

Трайчо Трайков сам обяви във „Фейсбук”, че по празниците тихомълком е бил привлечен под отговорност заради занижена цена на дяловете. В студиото на „Тази сутрин” бившият икономически министър коментира, че обвинението е несъстоятелно, защото атакува цена, постигната по пазарен път. Трайков обяви, че два пъти е бил предупреждаван, че политическата му дейност ще го направи клиент на прокуратурата.

Държавното обвинение твърди, че 91% от миноритарните акции са били изкупени още на първия ден и практически се получила ситуация, в която мажоритарният собственик е преговарял сам със себе си. „Опорочена е цялата процедура”, твърдят прокурорите.

По делото, което е 2 години на фаза разследване, са разпитани над 55 човека и са събрани 88 тома материали. На журналистически въпрос дали ще има обвинени и от Агенцията за приватизация, прокурорите посочиха, че според свидетелски показания, приватизацията е извършена по указание на Трайчо Трайков и Симеон Дянков.

Разследването твърди, че преди 6 години акция от И Ви Ен струва около 2800 лв. Но според ангажирания от държавата посредник Булброкърс делът на държавата в енергото е оценен на 1632 лева за акция или с около 1200 лева по-малко.

Изпълнителният директор на "Булброкърс" Радослав Рачев е обвинен по делото още през май миналата година.

Според прокуратурата бившият енергиен министър Трайчо Трайков с действията си като принципал е ощетил държавата с над 20 млн. лв.