Спирането на проекта "Южен поток" е тежка и лоша новина, която ще има тежки последници в енергиен план и от гледна точка на националната сигурност на България. От шанса да бъдем енергиен център на Балканите, ние ще бъдем потребител, при това на монополиста Турция. Това заяви на брифинг в Народното събрание председателят на АБВ Георги Първанов.

По думите му с обявените намерения от Русия и Турция идеята за диверсификация на снабдяването с природен газ губи своята перспектива. Той обяви, че България така ще изгуби 5000 нови работни места, част от които са били започнали да се отварят. "Около 1 млрд. евро ще са загубите от неучастие в строително монтажни дейности", изчисли той.

"Спори се какво губим - дали това 400 млн. евро или 600 млн. долара - този спор е самоцелен, но този който иска да изчисли загубата, може да тръгне от онова, което ще загубим със сигурност - транзитът към Турция и Гърция в момента", каза Първанов.

По думите му в момента България печели по 160-200 млн. долара годишно от транзит към Турция и Гърция при пренасяне на до 17 млрд. куб. метра газ. "Като се има предвид обема на новия газопровод - 63 млрд. куб. метра, колкото трябваше да е и "Южен поток", може да се изчисли, че загубата ще е приблизително толкова, колкото обяви Путин", каза Първанов.

Той прогнозира и проблеми със снабдяването, като изрази надежди те да не бъдат усетени още тази зима. "Не можем да очакваме и снижаване на цените, както се случи с Турция - 6%, дори напротив - можем да очакваме увеличение на цените", каза той.

"Причината е много ясна - от ключовата роля, която България можеше да има, ние ставаме периферия. Сега сме в ъгъла като краен потребител, заставаме на опашката и чакаме каква цена ще ни определят Русия, Турция и други страни по трасето", коментира лидерът на АБВ.

"От шанса да бъдем енергиен център на Балканите, което имаше реален шанс да се случи - да бъдем основният разпределител на газ за региона, ние ще бъдем потребител, при това на монополиста Турция. Има нов монополист в енергийния сектор в региона", подчерта той.

Първанов прогнозира, че България може да се наложи да купува освен га и ток от Турция."Успоредно с мощните потоци природен газ, които ще потекат към Турция, беше потвърдено намерението Турция да изгради своите четири ядрена реактора с висока мощност с руско участие", обясни той.

Георги Първанов критикува и позиция на ЕК, като посочи, че на този етап тя е изразена на много ниско ниво от пресаташе, което говори за неглижиране. По думите му все пак е ясно казано, че Брюксел няма отговорност за проблемите, които ще имат с "Южен поток" страните членки, което много напомня на фразата "спасението на давещите се е дело на самите давещи се".

"Уви, големият шлем вече е притежание на Ердоган с всички последици за нас", каза той и настоя, че за това са виновни шест поредни правителства.

Лидерът на АБВ уточни, че на този етап от АБВ са удовлетворени от първите стъпки на правителство в социалната сфера и постигнатото от техния вицепремиер Ивайло Калфин, който е постигнал "малка победа" с увеличението на минималната работна заплата.

  • Борисов: И Путин разбра защо няма "Южен поток"
  • Путин: България и ЕС торпилираха "Южен поток"
  • Русия "към днешна дата" не мисли да се връща към "Южен поток"
  • Борисов пак обърна внимание колко важни са интерконекторите със съседките
  • Правителството продължава работата по „Южен поток” по принуда
  • "Турски поток" събира министри от Унгария, Сърбия, Македония, Гърция и Турция
  • "Газпром" върнал 56 млрд. рубли на партньорите си от "Южен поток"
  • Борисов в Брюксел: "Турски поток" е по-труден от газовия хъб
  • Плевнелиев в Белград: Строим „Южен поток”, когато ЕС и Русия се разберат
  • Министерства още възлагат поръчки по "Южен поток", защото не бил спрян