Кандидатпрезидентският дебат започна с правомощията на държавния глава и продължи с позицията на кандидатите по международни теми и външнополитически казуси.

Първият въпрос засегна претенциите на Турция, изразени от президента Реджеп Ердоган, към България и демонстрираното от него „широко сърце”.

Веселин Марешки посочи, че ако заеме поста на държавен глава неговото сърце ще е широко за всички приятелски и неагресивни народи.

Ивайло Калфин зае позицията, че България не бива да допуска подобен тон, защото това би означавало, че сме послушни. „В рамките на 10 дни Ердоган два пъти извади тезата за Османската империя, докато в момента в страната властта се централизира. Това ще доведе до агресия към страни като нас”, заяви кандидатът на АБВ.

Трайчо Трайков изрази опасение от „широкото сърце на г-н Марешки” и посочи, че е очаквал България да реагира достойно на изразените претенции, но нищо не е последвало.

Красимир Каракачанов контрира обвинението за липса на реакция с думите, че ВМРО винаги са реагирали, тъй като тези претенции продължават от 12 години. Неговата директна позиция е, че ако Турция иска да има добри отношения с България, то подобни изказвания са недопустими.

По повод дискусиите за или против облекчаването на визовия режим за турските граждани в Европа кандидат-президентите имаха разнородни позиции. Трайков посочи, че не бива да се облекчава режимът, след като страната не е изпълнила условията за това. Каракачанов категорично зае позицията против и като цяло се обяви срещу членство на страната в Европейския съюз. „ ЕС е съюз на християнски държави и Турция няма място там.”

Случилото се след опита за преврат в страната значи, че на практика Турция се отказа от процеса по присъединяване в ЕС, коментира Ивайло Калфин.

Марешеки отговори с правилата, по които всяка държава е минала за подобно облекчаване. „Ако Турция мине през тях и им отговори, то не виждам лошо”, смята той. Според него в 21 век не бива да се делим на раси.

На въпроса дали биха затворили границата за бежанци участниците в дебата заеха някои категорични позиции и някои по-меки.

Кандидатът на обединените патриоти не се поколеба да каже „да” на затворените граници и направи уточнението, че влизащите у нас масово не са бежанци. „80 на сто от намиращите се у нас са афганистанци, а само 5% имат образование. Бежанец е този, който бяга от война, майки с деца и семейства”, уточни той.

Трайков коментира, че не приема тезата, че по презумпция всички са икономически мигранти или терористи. Той заяви, че България няма как да се затвори за бежанци. Това е записано дори в Търновската конституция.

Ивайло Калфин похвали Европа и стратегията ѝ за решаване на кризата и заяви, че начинът на идване не е чрез трафиканти. „Трябва да сме солидарни, но това трябва да е контролиран процес”, обобщи той.

„Европа не е намерила никакъв път”, опонира Марешки. „Затваряме границите за нелегалните – без значение какви са”, категоричен е той, очертавайки схема на изнасяне на мигранти към Вашингтон със самолети.

Красимир Каракачанов отговори на въпрос първоначално отреден за ген. Радев, който не присъства на дебата. Попитан дали трябва да паднат санкциите срещу Русия и дали антируската реторика носи рискове той заяви, че България е малка страна и няма право да влиза в конфликт между Великите сили. „България трябва да води политика, която да умиротворява региона. По отношение на санкциите смятам, че имаха негативен ефект върху почтения гражданин, а не решиха проблемите.”

Веселин Марешки трябваше да отговори на въпрос, планиран за кандидата на ГЕРБ Цецка Цачева, която също не присъства по време на дебата – дали подкрепя позицията на президента Плевнелиев за анексирането на Крим. „ Аз съм отвратен от присъствието на Плевнелиев в президентството. Смятам, че агресията към Велики сили носи само вреда. Не да мълчим, а да се държим с достойнство.”

Върховното задължение е да се спазват човешките права. Така кандидатът на Реформаторския блок Трайчо Трайков отговори на въпроса как би реагирал на казуса Бююк и периодичното предаване през граница на турски граждани без съд. 

С поглед и към президентските избори в САЩ и дали Хилари Клинтън или Доналд Тръмп биха били по-полезни за България Ивайло Калфин посочи, че ако страната ни си знае интереса, не би имало значение. „Всеки, който усилва напрежението и дрънка с оръжие няма как да срещне нашата подкрепа.”

Вижте целия разговор от втората част на дебата във видеото: