Споровете около бюджета за следващата година продължиха втори пореден ден в сряда. Гласуването обаче остана за четвъртък, защото емоциите на народните представители ескалираха по темата кои и колко са протестиращите. От парламентарната трибуна отново прозвучаха думи като неофашизъм, мутри и футболни агитки.

Опозицията атакува заложения дълг от 4 млрд. лв. в бюджета за догодина с аргумента, че това е буфер за подготвян грабеж. Според управляващите обаче, дългът ще покрие стари плащания и през 2015 г. ще падне наполовина.

Според мнозинството бюджетът е социалноориентиран - в него са заложени 12 млрд. лв. за социални плащания, които се увеличават за сметка на административни плащания. Предвидени са 113 млн. лв. повече за здраве, 100 млн. лв. повече за образование и 40 млн. лв. допълнително за наука.

Пред приходната агенция е поставена летва да съберат постъпления от преки данъци на нивата отпреди кризата. По думите на депутата от ДПС и председател на парламентарната бюджетна комисия Йордан Цонев става дума за около 1,3 млрд. лв. повече от предходните години, което би било изпълнимо при 1,8% икономически растеж.

„Ако се анализира бюджетът, той е правен от разходната към приходната част. Той е правен на принципа „Дайте да видим колко разходи има, после ще правим сметка колко приходи да наложим”. Ползите от разходи са за управляващите, а отговорността за приходите са към бизнеса”, коментира депутатът от ГЕРБ и бивш зам.-министър на финансите Владислав Горанов.

„Това не е така. Ако беше така, щях да правя като вас - да се разхвърля на всеки министър по малко да се чувства щастлив”, контрира финансовият министър Петър Чобанов.