БВП на България за 10 години в ЕС се е удвоил, но разликата с най-богатите страни членки остава неприемлива и в дългосрочен план може да унищожи солидарността в съюза. Затова нашата страна трябва да реализира последователни реформи и да не си позволява да изостава. Това заяви в София еврокомисарят по бюджета Гюнтер Йотингер.

Вчера в свой текст на сайта на ЕК той подчерта, че следващата бюджетна рамка (след 2020 г.) ще е по-рестриктивна и ще се финансират само дейности с висока добавена стойност на тези страни членки, които извършват предписаните от Брюксел структурни реформи.

„Ситуацията е такава, че ако не правите реформи, ще изостанете. Това не е процес, който се случва само в България. Трябва да проверите в кои сфери сте конкурентни и в кои не сте”, подчерта Йотингер.

Той отбеляза, че брекзит и нарасналите разходи за отбрана означават значително по-голям финансов ангажимент за нетните донори на ЕС и сериозно ограничаване на европарите, с които ще се ползват държави като България, които получават повече, отколкото дават.

Излизането на Великобритания от европейски съюз ще отвори дупка от между 12 - 15 милиарда евро в бюджета на европейския съюз, посочи Йотингер.

Според него България през следващите 10 години трябва да увеличи инвестициите в наука до 2% от БВП, като за целта трябва да бъдат ангажирани както националният бюджет, така и бизнесът.