Германският бизнес инвестира в България, защото се надява, че страната върви в правилната посока, но за да се чувства добре тук очаква от администрацията да се придържа към три принципа - прозрачност, справедливост и честност и последователност в действията. Това заяви президентът на Германо-българската индустриална и търговска камара Рюдигер Щьормер след среща с премиера Пламен Орешарски.

Германия е ключов наш търговски, а в рамките на Европейския съюз и стратегически партньор, заяви на свой ред българския министър-председател. По думите му фактът, че за миналата година за първи път от много години насам търговският баланс с Германия е положителен, показва не толкова достойнствата на нашата икономика, колкото ролята и значението на немските инвестиции в България, на немски производства и работни места, които се откриват.

"Много бих се радвал и в следващите години Германия да държи първенство по отношение на инвестициите", каза премиерът. Той уточни, че добре дошли за нас са всички инвестиции, но германските са такива, които дават иновативност и добри мениджърски практики.

Рюдигер Хьобен-Щьормер отбеляза, че за миналата година Германия е третият по големина чуждестранен инвеститор в България, с обем на инвестицията от 199 млн. евро след Холандия и Люксембург. По отношение на търговския обмен миналата година достигнахме рекордния обем от 5,3 млрд.евро, което е с 10,5% повече от предходната година. Износът от България за Германия бе с половин милиард евро повече от вноса, добави президентът на Камарата.

Сред темите, обсъждани на срещата, са били също енергетиката и търговските вериги. Министърът на образованието Анелия Клисарова каза, че на срещата са разговаряли също за професионалното образование и връзката с пазара на труда.