В Коалиция за България никой не прави нищо самосиндикално – решението дали да бъде внесен законопроект за либерализация на забраната за пушене ще бъде взето на заседание на парламентарната група, като депутатите ще гласуват по съвест.

Това обясни в предаването „Тази сутрин” по bTV депутатът от левицата Спас Панчев, ден след като от партийния пресцентър разпространиха „опорни точки” с тезите за връщането на тютюнопушенето на закрито.

Опонентът на Панчев в студиото – бившият здравен министър и депутат от ГЕРБ Десислава Атанасова обаче контрира: „Вие и за избора на Делян Пеевски (за председател на ДАНС – бел. ред.) бяхте на различни позиции, пък гласувахте еднакво!” Изборът на 14 юни беше направен с гласовете на депутатите от БСП, въпреки споделените от много от тях резерви към подобен ход.
„Кой ви прати „опорните точки” – който предложи Пеевски ли?” попита Атанасова.

Кой как ще гласува

„От БСП ще гласуваме по съвест,” декларира Спас Панчев. „Абсолютно и безспорно, позицията на ГЕРБ остава непроменена”, посочи Десислава Атанасова. ДПС информира, че групата няма политическо решение по този въпрос - половината депутати са „за”, другата половина – „против”. Парламентарната група на „Атака” все още не е излъчила единна позиция по евентуалният бъдещ законопроект.

От думите на Спас Панчев стана ясно, че внасянето на законопроекта не е сигурна стъпка и зависи от решението на парламентарната група на левицата.

Пушачите и представителството

„Депутатите представляват народа, голяма част от българите - 3,5 млн. души, пушат. Голяма част от пушачите и ресторантьорите искат либерализация на режима”, коментира Панчев, който твърди, че цитира данни от социологически проучвания по поръчка на бизнеса.

Той посочи, че след въвеждането на забраната за пушене през лятото на 2012 г. между 15 000 и 20 000 души са загубили работата си, след което припомни „първия ангажимент на това правителство – да се фокусира върху някои социални мерки”.

Според депутатът от левицата, който е непушач, България е една от 28 държави в ЕС, не може да е най-праволинейна. Той отбеляза, че „много бизнеси са затворили врати”, но в същото време посочи, че забраната за пушене на закрито е причина за едва 30% от българите да ходят по-рядко на ресторант.

Десислава Атанасова обаче опонира с друга статистика – на социологически агенции от март 2013 г., когато забраната за пушене се е радвала на 62% одобрение, при това след като е била в сила и през няколко зимни месеци.