Депутати от ГЕРБ разкритикуваха намерението на кабинета „Орешарски” да ревизира бюджета заради риск от неизпълнение на приходите с около 1 млрд. лв.

Димитър Главчев, зам.-председател на парламентарната комисия по бюджет и финанси в 41-то Народно събрание, видя в идеята за ревизия на бюджета намерение за предизборно харчене на пари. „Това е добра новина за протестиращите,” допълни той.

„Когато чухме гласа на хората и подадохме оставка, оставихме България в първата четворка в Европа по финансови показатели,” подчерта още Главчев. Той отбеляза, че фискалният резерв към края на май е 5,8 милиарда лева, като има и 1,3 милиарда лева за финансиране на дефицит.

Бившият зам.-министър на финансите и настоящ народен представител Владислав Горанов обяви за странен избора на момент за актуализацията – при излизането на първите данни за изпълнението на бюджета, от които стана ясно, че в него има излишък.

„Твърдението, че ГЕРБ са развихрили контрабандата с тези данни се оказа невярно. За първите пет месеца на годината има приходи от 792 млн. лева, което е със 7,2% повече, отколкото през миналата година,” посочи Горанов.

Той категорично отхвърли и упреците за ниска събираемост на акцизи и висока контрабанда, които политическите опоненти на ГЕРБ отправяли срещу бившите управляващи по време на предизборната кампания.

Горанов предупреди, че прибързаната актуализация ще влоши пазарните очаквания и ще увеличи цената на финансирането на дълга, и намекна, че „самоцелното харчене през бюджета дава повод за работа на прокуратурата”.

Владислав Горанов критикува и смяната на шефа на Агенция „Митници” Ваньо Танов, тъй като според него правителството трябвало първо да предприеме стъпки „за промяна в положителна посока”.

Според Горанов Танов е „човекът, който е успял да стартира българската акцизна информационна система”, а това довело до по-големи приходи от акциз – по-думите на бившия финансов зам.-министър само за месец април това са били 50 млн. лв.

Според позицията на ГЕРБ не се налага промяна в държавните сметки, след като според официалната държавна статистика бюджетът се движи с темповете от 2012 г. и се реализира излишък, съпоставим с 2012 година.

Димитър Главчев укори кабинета „Орешарски” за бавни действия в областта на заетостта, като припомни най-яркото предизборно обещание на БСП – създаването на 250 000 нови работни места. „Трябват около 5000 на месец. В първия месец за народни представители има нови работни места,” отбеляза той.

Главчев продължи с критики към кадровата политика на правителството, като обвини „този, който предлага назначенията”, в бягство от отговорност.

„Тонът от Европа е съвсем категоричен. Депутати от Германия казват, че избори и смяна на правителство са нормално развитие. Освен политици от ЕНП, Ханес Свобода направи доста остро изказване по повод това, което се случва в България. Той критикува избора на г-н Пеевски, избора на г-н Сидеров за председател на Комисията по етика,” изреди още депутатът от ГЕРБ.