ГЕРБ се противопоставиха на оповестеният документ, според който премиерът Бойко Борисов е предложен за регистрация като информатор на ЦСБОП със псевдоним Буда. "За нас е ясно, че отново е задействан сценарият за подмяна на дневния ред. Този сценарий все повече заприличва на поредната уговорена политическа сделка между бивши коалиционни партньори и довчерашните им опоненти”, заявяват от ГЕРБ в съобщение.

В позицията на партията става ясно още, че периодично преди избори в Интернет пространството „се пускат подобни инсинуации, целящи единствено и само да удрят по авторитета на човека, който ги би 7 пъти на всички избори до сега”.

Публикуваната информация за досието "Буда" се окачествява като „опит да бъде извадено от равновесие управлението на страната с компроматни похвати”.
От ГЕРБ споделят своето учудване от координираните позиции от представители на БСП и ДСБ и според тях започнатите реформи и усилията на премиера са довели до силна непоносимост в опонентите им. „Очевидно е, че случващата се промяна във всички сфери от живота на българските граждани и реформаторската политика на ГЕРБ, ужасяващо дразнят и червените, и сините, които се провалиха”.

Атаката обаче се разглежда не само като политическа, но и като икономическа. Позицията на ГЕРБ е, че зад изнесената информация „прозира засегнатия финансов ресурс на сивата икономика, пазен грижливо години наред от същите тези червени и сини”. Категорични са, че няма да позволят политическо изнудване и изразазяват несъгласието си хора, „които толерираха контрабандата, които си уреждаха срещи с оперативно интересни лица, които се съветваха с Октопода, днес да се опитват, размятайки поредния компромат, да всяват изкуствено напрежение”.

„Нека тактиците на този сценарий разберат, че главният им режисьор се провали за пореден път”, категорични са от ГЕРБ. Дава се и пример с изборите през 2005-та, когато Борисов спечели изборите „сам, без партия в предизборна битка и спечели убедително одобрението на софиянци”. Друг пример са европейските и местни избори през 2007-ма, когато ГЕРБ спечели вота, въпреки че отново е бил задействан такъв сценарий. „Провалиха се и 2009-та, когато българското общество свали доверието си от тях. Провалиха се и 2011-та, отново два пъти, ГЕРБ спечели убедително и местния и президентския вот”, припомнят от партията.

Становището продължава с позицията, че при липса на аргументи, опонентите използват компромати и отбелязват очакванията си за предизборната надпревара за пореден път ще се води в полето на компроматната война.

От ГЕРБ заключват, че знаят кой има политическа изгода от задействането на този сценарий отново и остро осъди „опитите за подмяна на дневния ред с инспирирани скандали и агентурни методи” и няма да се поддадат на провокации.