Премиерът Бойко Борисов не е бил агент на ЦСБОП (сега ГДБОП - бел.ред.) с псевдоним Буда. Това става ясно от съобщение, публикувано в сайта на МВР, според което "липсват документи, които сочат съгласие от страна на посочения кандидат за вербовка като информатор".

Това е установила комисия в ГДБОП, която се е разгледала оперативния отчет на ЦСБОП след публикацията за вербовката на Борисов.

"При извършения преглед по делото е установено, че документите съдържат предложение за кандидат за вербовка като информатор и предложение за изключване на информатор поради „липса на среда“. Сред тях няма документи, които да сочат съгласие за вербовка от страна на лицето, не фигурират и подписи. Липсват и документи, показващи, че съответното лице е извършвало подобна дейност и е предоставяло информация", казват от МВР.

По-късно през деня ГДБОП разсекретиха и папката. В нея „няма документи, че Бойко Борисов е дал съгласието си за това нещо и не показват, че той е извършвал такава дейност”, заяви шефът на дирекцията Станимир Флоров.

В папка „Буда” има два документа - предложение за регистрация и близо две години по-късно - за снемане от регистрите на агент Буда. Описът показва, че документите не са били повече от два.

"В тази папка има два документа, които показват, че този информатор Буда не е работещ, не е получавал информация и не е подписвал информация. Няма документи, с които Буда е бил информатор", категоричен беше директорът на ГДБОП.

„Ако оперативният работник е недобросъвестен, може”, така Флоров отговори на въпроса дали е възможно да има псевдоним и човекът да не знае за това. „Един от политиците, който има интерес от това, каза, че го е виждал това дело и го е виждал, но тук това не е отразено, значи този човек е извършил закононарушение”, допълни той. От думите му стана ясно още, че „има унищожени картони”.

Бойко Борисов не е бил агент на службата за борба с организираната престъпност. Заяви по-рано през деня за bTV бившият директор на ЦСБОП от 1997 до 2000 година генерал Кирил Радев. Според него документът за Буда е автентичен, но не водел до извод за съпричастност.

Според документа от декември 1996 година оперативният работник Младен Георгиев предлага Бойко Борисов да бъде регистриран като информатор и го описва като кандидат за вербовка с качества за секретен сътрудник.

Радев обаче твърди, че документът не е за вербовка: „Там има едно предложение за оперативен подход за последващо действие, което не се е случило. Това е вътрешноведомствен документ без последици, не води до извод за съпричастност. Бойко Борисов не е бил негласен сътрудник на службите”.

Псевдонимът Буда бившият шеф на ЦСБОП обяснява като прийом на оперативните работници, които обичали да си кръщават информацията по един или друг начин.

Според него Бойко Борисов не е предполагал за съществуването на документа и го вижда за пръв път. Младен Георгиев също нямал представа, че ще види бял свят. Радев е на мнение и, че премиерът не е имал взаимоотношения със службите в „чисто професионален смисъл”.

„За Бойко Борисов мога да кажа едно - винаги е помагал като офицер от системата на МВР. Бил е коректен и честен към системата. Аз лично с него многократно съм се виждал, обръщал съм се за помощ и съм получавал”, каза още Радев.

Той отрече Борисов и Георгиев да са имали по-специфични отношения, извън рамките на колегиалните. „Този документ е вътрешноведомствен, може да бъде изготвен от всеки оперативен работник. В такива документи могат да се срещнат имената на десетки и стотици хора, които не подозират за това”, уточни още бившият ръководител на службата.

Кирил Радев

Кирил Радев отстранява Младен Георгиев от отдел „Контратерор” в ЦСБОП. „Не бях доволен от работата на Младен Георгиев и екипа. Беше преместен в друг отдел, а впоследствие беше освободен заради информация, която постъпи за него и негов колега - искаха от разработвано от службата лице пари от мое име”, обясни мотивите за отстраняването Радев.

В момента бившият оперативен работник Младен Георгиев е главен секретар на ДАНС. По повод коментари, че дължи кариерното си развитие на Бойко Борисов от снощи в сайта на агенцията има биографична справка на Георгиев.

Според нея след напускането на МВР през 1998 година Младен Георгиев не е работил в частната охранителна фирма ИПОН, а е бил адвокат. Върнат е на работа в инспектората на МВР през 2006 година от Румен Петков. Две години по-късно преминава в ДАНС, където е назначен от бившия директор Петко Сертов. От август 2009 година досега е преназначен на длъжност главен секретар на контраразузнавателната служба.

Радев коментира още, че според него Бойко Борисов е подведен и че е изненадан от появата на Георгиев в ДАНС.

В коментарите по появилия се документ се включи и вътрешният министър Цветан Цветанов, според когото малка част от изписаното в интернет по този случай „сме го чели 2005 година”. Според него по преценка може да се поиска изнасянето на информацията публично.