Събитията около Христо Бисеров бяха определени от ГЕРБ като най-големия парламентарен скандал. В декларация по случая, изчетена от парламентарната трибуна, партията на Бойко Борисов „изразява своето безпокойство и възмущение от факта, че три дни ръководството на ДПС разиграва българската общественост с публичен театър, който само тази партия е способна да организира”.

Според опозиционните депутати Лютви Местан - от свое и от името на почетния председател на ДПС Ахмед Доган, е изиграл ролята на изненадан и неинформиран за „подадената“ оставка на Бисеров.

„Станахме свидетели на театър, но театър за наивници, каквито според ДПС очевидно са българските граждани, българските медии и българските депутати”, твърдят от ГЕРБ.

„Оказа се, че за този криминално-политически сюжет има и още „неинформирани“ длъжностни лица. Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев обяви, че не е запознат с информацията, която би трябвало да му бъде докладвана, поне преди да стигне до ръководството на ДПС. На нас – депутатите и гражданите, остана правото да решим дали тези важни за държавното ни управление персони са наистина неинформирани или ни лъжат в очите”, продължава декларацията.

Според ГЕРБ отговорите „не могат да ни успокоят, защото алармират за сериозните и тревожни проблеми”.

Борисов и партията му подозират, че липсата на информираност на партийни лидери и ресорен за ДАНС вицепремиер би означавала, че те не владеят ситуацията и не се справят със задълженията си.

„Ако се окаже обаче, че те съзнателно и публично излъгаха, от това следва пълно оттегляне на общественото доверие от тях”.

„Въпросът не е само в това, че една от основните фигури в управляваща партия се оказва в престъпно данъчно и документно нарушение на закона. Проблемът е, че хората, които издигнаха и овластиха Христо Бисеров се опитаха да скрият от своите и от всички български избиратели основната причина за отстраняването му. А такова поведение няма как да не ги прави съпричастни към деянието му”, продължава декларацията.

Наивно ГЕРБ задават няколко въпроса, чийто отговор никой няма да изрече гласно. Сред тях са: „КОЙ и кога подаде сигнала за валутните трансфери на г-н Бисеров и негови близки към офшорни сметки? КОЙ и по какъв ред услужливо и предварително запозна ръководството на управляващата ДПС с данните от разследването, които по същество са класифицирана информация? КОЙ спести на вицепремиера Йовчев информацията за доказателствата срещу Христо Бисеров или КОЙ го посъветва да излъже публично, че не разполага с такива?”.

Обвинението срещу Христо Бисеров предстои да бъде доказано или отхвърлено. Но днес и сега трябва да стане ясно дали лидерите на управляващата коалиция са били запознати и дали са покровителствали бившият заместник-председател на ДПС, бившият заместник-председател на 42-то Народно събрание и бившият председател на Правната комисия в неговата незаконна дейност, продължават от ГЕРБ.

Те търсят и отговор на въпроса дали политическата и парламентарна дейност на Христо Бисеров са били подчинени или зависими от страничните му занимания, за които днес вече има повдигнато обвинение.

След преглед на визитката на Бисеров и парламентарната му дейност от ГЕРБ заявяват, че чакат политически отговори и позиции от Станишев и Места, както и то крепящия това управлението Волен Сидеров.