„Взривоопасната” кандидатура за втори член на КС от квотата на парламента нажежава все повече политическото пространство у нас. След неосъществената клетва на съдия Венета Марковска и отпадналите две номинации от страна на СДС, партиите започнаха една през друга да си прехвърлят „горещия картоф”.

След като сините отказаха да търсят нов кандидат за конституционен съдия, а от останалите политически сили също не са направили предложение, управляващите „взеха нещата в свои ръце”. Така Красимир Велчев, председател на ПГ на ГЕРБ, определи ситуацията и обяви, че ако нито една партия не издигне своя кандидатура, ГЕРБ ще направи своя номинация. Той обаче изрази надежда, че парламентарните сили все пак ще проявят отговорност и разбиране и ще направят своите предложения, а няма да чакат някой да се провали.

„Трябва да отправите въпрос към БСП, ДПС, към всички други защо те не номинират. Това оправдание, че едва ли не ние сме ги вкарали в някаква такава ситуацията, сега ние да се измъкнем, да бъдат спокойни – в момента в който видим, че другите не могат да номинират, ние ще номинираме. Говорим за плурализъм, демокрация – ето, имат възможност и те да предложат. Нека да има и други кандидатури”, каза Велчев пред журналисти и добави, че би било редно, след като има две номинации от квотата на Народното събрание и едната е предложена от ГЕРБ, да има и друга номинация.

„На нас ни се иска номинацията да е от СДС, но ако те не предложат достойна кандидатура, а друг я издигне, ще я подкрепим”, посочи депутатът и уточни, че от ГЕРБ са издигнали най-достойната кандидатура за конституционен съдия, която не е била оспорена изобщо - на Анастас Анастасов.

Велчев обясни, че процедурата около новия член на КС от парламентарната квота ще започне след Нова година, тъй като остава малко време до края на тази, а и програмата на НС е натоварена. По думите му това забавяне не пречи на провеждането на заседанията в КС. „Не трябва да се вземат прибързани решения, затова чакаме най-достойната кандидатура”, посочи Красимир Велчев.