СДС няма да издига нова кандидатура за конституционен съдия, докато не бъде променен механизмът за подбор. Това обяви председателят на партията на пресконференция.

„Сините” бяха „побутнати” от премиера Бойко Борисов късно снощи да изберат друга номинация, след като стана ясно, че ГЕРБ няма да застане зад Галя Гугушева за Конституционния съд. Така обещанието на министър-председателя управляващата партия да подкрепи „която и да е” кандидатура на СДС показа, че има своите изключения.

Борисов уточни, че се е обърнал към „сините” да представят нови кандидатури, за да се запази „прозрачният характер при избора на конституционен съдия”. Комуникацията по въпроса е била отнесена и до президента, от чийто прессекретариат съобщиха във вторник, че Борисов е информирал Плевнелиев за решението на ГЕРБ.

Омаскарена от компромати

Кабаиванов коментира днес, че оттук нататък ще се изисква особена политическа смелост за издигане на кандидат, тъй като всяка една номинация би могла да попадне под ударите на компромати. „Кандидатурата на един достоен професионалист, какъвто е прокурор Галя Гугушева, беше омаскарена от хора, които не са преставали да представят компромати”, каза той.

Малко по-късно от пресцентъра на СДС обявиха, че Гугушева оттегля кандидатурата си, защото така „ще допринесе за по-бързото разрешаване на създалата се институционална криза в страната, както и потушаване на създалото се медийно напрежение”.

"Проба-грешка"

От момента, в който мястото в Конституционния съд остана празно, след като клетвата на Венета Марковска бе бламирана от президента Росен Плевнелиев, попълването му стана обект на публично обявявани разговори и договорки между ГЕРБ и СДС. Първата кандидатура на „сините” - Петър Стоянов, предизвика остра реакция и доведе до личния му отказа от поста. Вторият опит с Гугушева също се оказа несполучлив, макар че тя поиска бърза проверка на доходите и имуществото си, за да изчисти името си.

По този повод вътрешният министър Цветан Цветанов изрази надежда във вторник новата номинация да бъде обединяваща за останалите политически формации в парламента. Спомена и, че всяка една от парламентарните групи в Народното събрание е в правото си да предложи свой кандидат.