Курс към „специализирана правителствена операция” по заглушаване на лявата опозиция е обявил премиерът Бойко Борисов по време на последното правителствено заседание. „Мисията”, която спокойно може да бъде кръстена „Пресконференция”, ще се провежда всеки път, когато „наглите и лъжливи” социалисти се изкажат по „темата на министерствата”.

Това става ясно от публикуваната в петък стенограма от сбирката на кабинета. Началото на последното заседание бе белязано от монолог на премиера, в който той „громи” политическия си опонент – БСП и нейния лидер Сергей Станишев. Борисов дори бе толкова ядосан, че се закани да бие цялата Партия на европейските социалисти на предстоящите избори. По време на изказването си пред камерите Борисов на няколко пъти определи червените политици като лъжци и наглеци. От стенограмата става ясно, че и след излизането на журналистите от залата министър-председателят продължава да използва същите епитети по адрес на политическия враг.

Според Борисов опозицията разчита на това, че кабинетът му е улисан в работа и затова от БСП говорят лъжи.

„И той излиза (Сергей Станишев – бел.ред.) и го говори с цялата си наглост безпардонно, разчитайки на моята интелигентност, доброта, възпитание, правдивост”, заявява Борисов.

За пътя Смолян – Девин – Кричим на „Цанков камък”, за който в сряда правителството отпуска 3.5 милиона лева, Борисов се обръща към регионалния министър: „Лили Павлова, още веднъж искам да отидеш в парламента и да им кажеш какво е направено за този път, какво е заварено, как, колко е опасно. Той и в момента се е свлякъл. И снимки им покажи, как се свличат скалите, защото откосите са ги направили по-вертикални, за да откраднат повече пари. Въобще липсва укрепване на този планински масив. Че е избран най-грешният маршрут. Аз и там заведох журналисти, спомняте си, и им показах това, което виждат. Било е планина и коларски, горски, черен път с коловози. Казвам им, че това не е горски път, това е асфалт и те го имат записано. От тунела нататък всичко беше горски път. И ние какво трябваше, да не го достроим?! И този язовир за милиард да стои неизползваем!? Нали тогава помните дилемата” , казва Борисов.

„Същото беше с АМ „Люлин” – или трябва да я достроим или еди какво си, да няма магистралата. И Водното огледало, ако не бяхме дали в Кърджали тези 30 милиона ще ни осъдят и пак ще ги дадем да го достроим. За Дунав мост 2 – абсолютно същото. Просто на всяко тяхно такова изказване, защото те разчитат, че ние улисани в работата няма да ги чуем, което е факт. Аз разбирам ден-два след това какво бил казал”, продължава Борисов.

Сред това той нарежда на министрите си: „в момента, в който се изкажат по тема на министерствата – веднага след тях пресконференция и го обяснявате, веднага!”.

Да видят Летище София, където ни осъдиха за 40 милиона долара, откъде да ги платим?! Единият продаде „Балкан” с доплащане от наша страна, а другите правиха аерогара и сега ние трябва да платим 40 милиона долара”, продължава Борисов.