„Удивен от лъжите” на Сергей Станишев, премиерът Бойко Борисов изнесе десетминутна реч по няколко теми пред министрите преди редовното заседание на кабинета, сравнявайки инфраструктурата на предишната и настоящата власт.

Министър-председателят обрисува с думи няколко свои посещения в „планината”, в „гората” и на „нивата”, където били доказателствата за това кой какво е направил. За тях обаче медиите не си спомняли, а оставяли „червения” лидер „да си говори по един час лъжи”. Явно засегнат, Борисов заяви, че не гостува в средствата за масова информация, за да освободи ефирно време за опонентите си.

Още повече – амбициран да бие не само БСП, но и „целия ПЕС” на изборите догодина, Борисов изрази несбъднатите си очаквания - Станишев не започнал да говори по-малко лъжи, след като станал лидер на европейските социалисти.

„Бива - бива да лъжат, но „Цанков камък” да ми го припишат... Как са направили „Люлин” – тези хора? Аз не знам каква е тази свобода на медиите. Ако аз съм журналист, ако каже Станишев, че той е направил магистрала „Люлин”, веднага ще му пусна кадър, когато бяхме и застанах пред планината и казах: „Господа, снимайте какво са направили - 5 км в нивата. Те го имат на камерите. Извинете – ето това сте направили вие – тези 5 км. А сега тези тунели и мостове и пробивите през планината направи Борисов и ГЕРБ, и правителството. Такъв въпрос няма. Оставят го той да си говори по един час лъжи”, обобщи гневно Борисов.

Тирадата за наглостта на левицата продължи и след като премиерът обяви, че правителството отпуска 3,5 млн. лева за дострояване на пътя до „Цанков камък”, който бил построен опасен за хората и на цената на магистрала „Тракия”. Този път атаката бе с друг реципиент – отново в редиците на БСП:

„Другата лъжа, която каза Овчаров е, че ние сме виновни за "Цанков камък", за да сме платили повече. Дори и дебат не може да се води с тези хора. Аз водих всички журналисти, и им показвах гората, показвах им пътя за 200 млн. и едното Постановление днес за 3,5 млн. лева е именно за Агенция „Пътища” - да дострои абсолютно опасния път, който те са построили”.

„И той казва - да видим ГЕРБ какво е показал. Аз съм казал – дотук е направено това, и или трябва да го заровим или трябва да го достроим пътя и да го пуснем в експлоатация. И те изведнъж всичко това го забравят, разчитат на късата памет на хората и излизат и казват – ГЕРБ направи „Цанков камък”. Разбирате ли какви наглеци могат да бъдат”, пита риторично премиерът.

По думите му Националната електрическа компания е в тежко състояние по две причини – 500 млн. евро са дадени за „Белене” и 1 млрд. евро – за „Цанков камък”.
Като личност, която е неизменна част от новините почти всеки ден, премиерът благородно освободи място за опозицията:

„Това цялото общество го знаеше. Там ходих и ги показвах – безумното бетониране на планината, което бяха направили и той има наглостта да говори тези лъжи. Нито ходя в сутрешни блокове, нито в предавания – цялото време да е за Станишев, за Кунева, за който го иска, но те вече прекаляват с лъжите. Спокойно излиза и на бялото казва черно. Аз се дивих сутринта – той като лидер на ПЕС казва – „Ние сме България незабавно да влезе в Шенген, защото е изпълнила всички критерии. Като отиде в българския парламент казва – това е външнополитическия провал на ГЕРБ. Защо? Защото сме изпълнили всички критерии”.

В заключение Борисов отново се опря до мнението на световни експерти, които казвали, че именно инфраструктурата ще донесе успех на държавата: „Това е нещо, което и децата знаят, но ние на социалистите в България трябва да им го обясняваме”.