Бивши министри от кабинета "Бовисов" обединиха сили в "словесен отпор" на обвинения от страна на новото правителство за неуредици и хаос главно във финансовото състояние на държавата. На пресконференция на ГЕРБ Томислав Дончев, Владислав Горанов и Делян Добрев защитиха направеното в ресорите им през изминалите 4 години, определяйки като "спакулации" коментарите на наследниците им от експертния кабинет "Орешарски".

Досега България си е изпълнявала годишните цели и по тази причина не е губила нито стотинка от европейските програми. Тя е в Топ 3 на страните по подготовка за следващия програмен период, затова не бива да се губи време за общи приказки. Така депутатът от ГЕРБ и бивш министър по еврофондовете Томислав Дончев коментира "обвиненията" по темата, отправяни през последните дни от правосъдния министър Зинаида Златанова, която съвместява и ресора за европарите.

„Смущаващ е коментарът от последните 2 седмици как България можела да загуби европейски средства заради бездействието на предишното правителство. По оперативните програми страната не е губила средства, коментарите за противното са застраховка за бъдещи неудачи”, подчерта пред журналисти Дончев.

Той поясни, че кабинетът „Борисов” е изготвил национален план за развитие България 2020, както и проект на договор за партньорство с ЕК.

Финансови манипулации

Думата взе и бившият заместник на Симеон Дянков - Владислав Горанов. По думите му оценките на лидера на БСП от последните дни за финансовото състояние на държавата са манипулативни. Официалната статистика на изпълнението на бюджета към април показвала друго – излишък за този месец от над 500 млн. лв.

„Основна теза на опозицията - БСП и нейните експерти знаят за съществуването на огромна контрабанда в митниците. Говореше се за контрабанда на стойност около 1.5 млрд. долара, управлявана и покровителствена от ГЕРБ”, припомни Горанов и категорично отрече тезата, наричайки я внушение.

Според него 27-те милиона лева, използвани от кабинета на Орешарски за бързи социални мерки са добра база, „но не вярваме нещо да може да бъде надградено до края на 2013 г.”

Няма да изгубим делото за "Белене"

В пресконференцията с изказване се включи и бившият икономически министър Делян Добрев. Той определи коментарите на управляващите по темата АЕЦ "Белене" като „вредни за страната, защото могат да бъдат използвани от руската страна в арбитражната процедура”.

Добрев отхвърли изказването на Орешарски, че България вероятно ще загуби делото. „Задал съм парламентарен въпрос към премиера на какво се дължи неговото становище и дали е съгласувано с адвокатите ни. Няма основание да се счита, че България ще загуби делото в арбитража, ние сме силната страна в него, не трябва да се поддаваме на рекет и шантаж. Този един милиард е същият, с който ни плашиха и миналата година”, посочи ексминистърът.