ГЕРБ разбиха РЗС и „Атака”, опитват се да разбият и Синята коалиция. БСП е антитеза на ГЕРБ и не бива да се учудваме, че ще бъдем следващата мишена. Това заяви лидерът на БСП Сергей Станишев по време на кръгла маса на тема "Политическото лидерство в Европа".

Според Станишев е парадоксално, че "ГЕРБ черпят сили от все по-слабата държавност", след като са дошли на власт с идеята за силна.

Върви процес на разбиване на държавните институции, смята Сергей Станишев. По думите му има обърната пирамида, при която не държавата и институциите се отчитат на гражданите, а държавата осъществява контрол върху почти всяка част от обществения живот.

"Държавата осъществява контрол над целия обществен, политически живот и икономиката на страната и това се концентрира в едни и същи", каза лидерът на БСП.

Термини като "силна ръка" и "вождизъм" трябва да се разграничават от "политическото лидерство", смята още Сергей Станишев. Той заяви, че опитът показва, че модели от типа "сам юнак на коня" са и порочни, и приключват зле.