От ГЕРБ изразиха на пресконференция притеснения относно очертаващия се дефицит на НЗОК и наполовина изхарчения резерв на Касата. От партията се опасяват от липса на средства в здравната система след средата на годината, съобщи БТА.

Заместник-председателят на ПГ на ГЕРБ Димитър Главчев посочи, че по последни разчети от Надзорния съвет на НЗОК дефицитът е между 150 млн. и 300 млн. лева, в същото време резервът е 136 млн. лева.

„Миналата седмица НЗОК потвърди и нашите притеснения, а и на съсловните организации, че се очертава сериозен дефицит във финансирането на НЗОК”, посочи депутатът от ГЕРБ и бивш министър на здравеопазването Десислава Атанасова.

Тя отбеляза, че най-сериозен е дефицитът по отношение на болничната помощ и на разходите за лекарствените продукти в хуманната медицина - и медикаментите, които Касата заплаща, и тези по клинични пътеки в лечебните заведения.

Атанасова посочи вниманието и към друг потенциален проблем на системата – предложението на здравният министър д-р Таня Андреева да бъде закрит Националният съвет по цени и реинбурсиране, който постигнал намаляване на цените на 850 лекарствени продукта и за една година функциониране е спестил 27 млн. лева на НЗОК.

Десислава Атанасова съобщи и че депутатите на ГЕРБ са внесли искане в Конституционния съд за отмяна на чл. 217в от Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина.

Тя обясни, че този текст, освен че задължава търговците на едро да уведомяват Изпълнителната агенция по лекарствата за планиран паралелен износ на лекарствени продукти за страни в рамките на ЕС, поставя и условия изпълнителният директор на Агенцията да им разреши или да им откаже.

Според ГЕРБ, това създава предпоставки за корупционни практики.