Първият вот на недоверие към кабинета „Орешарски” очаквано не мина в сряда след седмица „финтиране” на процедурите по обсъждане и гласуване в парламента. В групата на ГЕРБ обаче започна да се наблюдава нова политическа тактика, която може да се обобщи в думите „вот след вот”.

Миналия четвъртък депутати от най-многобройната група в Народното събрание внесоха втори вот с тема „Министерство на инвестиционното проектиране”, докато БСП и ДПС обсъждаха първия в тяхно и в отсъствието на „Атака”. Легитимността му обаче остана под въпрос, но няма и да бъде оспорвана, след като днес лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че ще подготвят и внесат нов вот на недоверие с тема, която „след малко ще ви кажем”.

„Важният извод е, че без "Атака" този парламент и този кабинет не може да съществува. В един момент казват имало три провалени заседания, в същото време не допускат вота на недоверие, защото се било провело заседание”, заяви той.

След многобройните призиви на БСП и ДПС ГЕРБ да бъде конструктивна опозиция, Борисов коментира: „Нима не си спомняте, когато Станишев и Местан от парламентарната трибуна ни казваха: "Идете си в мир", "Ще ви махнем по другия начин", сега искат от нас да бъдем конструктивни. Те с нечестни методи ни свалиха от власт, сега казват да бъдем конструктивни. За кое?", попита той.

По думите му управляващите са "взели един милиард и си откупуват време с различни социални слоеве", "растежът - надолу, безработицата - нагоре, лъжа във всички основни направления". „Най-близкото, което щели да изпълнят, е към средата на мандата, всичко отива към края на мандата”, посочи Борисов.