ГЕРБ предлага с предстоящите промени в Избирателния кодекс да се въведат по-строги санкции за търговия с гласове и наказаниетода бъде от 1 до 6 години затвор, съобщи депутатът от Варна Емил Радев.

По думите му въвеждането на долна граница ще позволи налаганите присъди да бъдат основно ефективни, а не условни или пробация.

Освен това ГЕРБ предлага при разследване на случаи на търговия с гласове да се ползват и специални разузнавателни средства.

В правната комисия има внесени общо 6 проекта за промени на Избирателния кодекс, посочи Радев.

Предложението на ГЕРБ предвижда дейността на ЦИК да стане абсолютно публична. Заседанията й ще се излъчват на живо в интернет, а всички протоколи ще се качват в сайта.
За броя на застъпниците предложението на ГЕРБ е те да бъдат сведени до един за отделна листа във всяка секционна комисия.

Радев коментира, че промените в Кодекса трябва да бъдат приети от парламента най-късно до края на годината.

Като свой приоритет през предстоящия сезон варненският депутат посочи изменението на закона за договорите. Неговото предложение, което обяви още миналата седмица, е да се премахне т.нар статут на вечния длъжник и задълженията на частните лица да имат давност от 10 години.