Категорично заявяваме, че имаме пряка заплаха за националната сигурност с действията на сегашното правителство и хаотичния ход, който демонстрирахме. Това заяви зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов на пресконференция.

По думите му залитането в крайности по проекта „Южен поток” в рамките на броени дни (от „демонстриране на характер” пред Европа и строеж на тръбата до изненадващо замразяване след среща на премиера Пламен Орешарски с американски сенатори – б.р.) поставя пред страната ни две възможни и скъпи за данъкоплатците развития – наказателна процедура или арбитраж.

По думите на Цветанов, трябва да изберем „в едната или другата посока ще бъдем потърпевши”.

„Превръщаме страната си в страна, която бива цитирана навсякъде по света за това, че се отдалечаваме от евроатлантическата ценност, за държава, която е декларирала и се е старала да отстоява през последните години от момента, в който сме приети като член на НАТО и като членка на ЕС”, подчерта той.

Бившият силов министър посочи, че ГЕРБ ще поиска изслушване както на Пламен Орешарски, така и на Драгомир Стойнев, защото двамата говорели различни неща по темата „Южен поток”.

Еврокомисар – не от това правителство

„В никакъв случай няма да позволим и ще направим всички възможни разговори, които ще бъдат водени, това правителство в този си формат, този парламент да нямат никакво отношение към избирането и изпращането на еврокомисар”, заяви Цветанов.

„Най-важният елемент в момента е изборът за председател на Европейската комисия. Докато няма визия кой ще бъде председател, всяко пускане в публичното пространство на какъвто и да е било ресор за страната ни няма да е коректно”, допълни той.

Тънки сметки в Сметната палата

„С голяма изненада научаваме, че утре в дневния ред най-вероятно ще има избор на членове на Сметната палата. Това е поредният абсурд, който ще се състои в българския парламент”, заяви Димитър Главчев от ГЕРБ.
По думите му ръководството на одитния орган ще бъде разпределено по квотата 4-4-2 (ДПС-БСП-„Атака”).

„Никога не сме участвали в назначенията в Сметната палата. Смятаме, че това е независим орган. В Сметната палата има експеримент „Цонев-Гечев” – това са вносителите. Не трябва законът да се развие в този му вид”, подчерта Димитър Главчев.

Никой не иска реформата в МВР

„Призоваваме ръководството на МВР да подаде оставка колкото може по-скоро, за да спре тази реформа, която не се желае от служителите на МВР”, заяви депутатът от ГЕРБ Красимир Ципов.

„Повече от няколко месеца законопроектът за МВР стоя на трупчета. На пух и прах беше разбита тезата, че това е най-социалният закон. Пенсионирани бяха десетки, а може би и стотици служители, дори ненавършили 50 години”, заяви Ципов.

„Бе променена структурата на закона, за да бъдат осъществени неща, които предупреждавахме, че не трябва да се случват по никакъв начин. В закона няма структурни звена. Какво ще се случи с дирекция „Български документи за самоличност”, с дирекцията „112”? Не получихме отговор. Бе унищожено конкурсното начало”, добави той.

Цветан Цветанов призова да не се приемат законопроекти, които касаят секторни политики, които имат дългосрочни виждания за отделните сектори.

„Този парламент не трябва да приема законодателство, което ще носи последствия за следващо правителство. Надявам се на днешния пленум да дадат точната дата за предсрочни избори. Според нас, не трябва да е по-късно от 29 септември”, посочи Цветанов.