Депутати от ПГ на ГЕРБ внесоха в деловодството на Народното събрание проект за решение за промяна на решението за процедурни правила за избор на главен съдебен инспектор.

С проекта ще бъде направено предложение срокът за издигането на номинации за кандидати да бъде удължен до 31 януари.

Димитър Главчев обясни, че събитията, които са се случили след предишната процедура, дават основание за това предложение.

„Нямаме забележки към кандидата в момента. Имаме забележки към процедурата, които са продиктувани от множество неправителствени организации. Крайно време е да се престане с чувството, че задкулисието управлява”, добави Главчев.

"Ако останалите политически партии подкрепят това наше предложение, ние в момента обсъждаме имена, които да издигнем като кандидатура", каза още Десислава Атанасова.

Управляващите отново защитиха кандидатурата на Тенева. „Всички нелепици по отношение на имущественото състояние и нейните актове биха отказали всеки човек да се кандидатира за висок пост в държавата. Поредният пример колкото и човек да е свестен, той може да бъде омаскарен за политически цели”, коментира Мая Манолова.

„Искането за удължаване на срока за номинации на главен съдебен инспектор юридически е неиздържано и саботира процедурата, защото няма как да бъде удължен или възстановен вече изтекъл срок”, каза още зам.-председателят на НС. Манолова припомни, че мандатът на предишния инспектор на съдебната власт е изтекъл при управлението на ГЕРБ и бившите управляващи са имали възможност да назначат свой кандидат.