В усилието си да осигурят работещ парламент, управляващите прибягват до услугите на лица, които се пробваха да влязат в изпълнителната власт. Това заяви на пресконференция в централата на ГЕРБ Цецка Цачева.

Тя уточни, че става дума за Иван Иванов, по чиито случай има образувано дело в КС. На 20, 26 и 27.09.2013 г. той присъствал в пленарна зала и бил преброен, участвал в регистрацията и гласувал. „Това се случва успоредно с висящото дело”, подчерта Цачева.

„Този човек дори задава и въпроси за парламентарен контрол. Не е ясно в какво качество – дали като зам.-министър или депутат”, допълни бившият здравен министър Десислава Атанасова.

От ГЕРБ очакват решението на КС и се интересуват дали един зам.-министър е харчил парите на данъкоплатците и дали е ползвал всички пари и привилегии като народен представител.

„За нас ще бъде интересно, възможно най-скоро Конституционният съд да излезе с решение и цялото общество да разбере дали един зам.-министър, назначен за няколко часа и свързан с едни силови структури, е харчил през този период парите на българските данъкоплатци? Аз съм сигурна, че той е ползвал всички облаги като народен представител. Управляващите търсят всякакви начини да си осигуряват комфорта”, допълни Атанасова.

Цецка Цачева добави, че единствено народен представител, избран за министър, след освобождаването му от министерския пост може да се върне и да продължи мандата си на народен представител. По думите ѝ Народното събрание никога не е било по-заградено, отколкото е в момента.

Иван Иванов беше назначен за зам.-министър в МВР от премиера Пламен Орешарски. През 1995 г. Иванов става управител на шуменския клон на силовата групировка СИК. С нея е свързан и баща му - бизнесменът Валентин Иванов - Шошо.

Юристът Петър Илиев е категоричен, че случаят е абсурден и ако се приеме, че Иванов трябва да бъде отстранен, опозицията може да остане без депутати. „Представете си, че бъде назначено за зам.- министър едно политически неудобно лице без никой да го пита, примерно лице от опозицията. Ако не е подписал документи и някой го назначи, само за да възникне несъвместимост, какво става с този народен представител”, попита адвокатът.