Парламентът няма да заседава заради липса на кворум. В началото на заседанието в петък се регистрираха 113 депутати, а при втората регистрация след 15 минути - 110.

„Тя работи системата, ама не се ползва. Ако обичат, квесторите да преброят по блокове. Знаете за Конституционния съд”, каза председателят на Народното събрание Михаил Миков и помоли квесторите да преброят депутатите: „Всеки има право да присъства или да отсъства от залата. 110 народни представители са се регистрирали, но да видим дали има разлика между системата и присъстващите в залата”.

ПГ на ГЕРБ обаче излезе от залата и броенето отново показа присъствието на 110 народни представители. „Искам да кажа още веднъж на Станишев като мандатоносител – да идва на работа. Ние не сме длъжни да им правим всеки ден кворума. На фикусчето, което си го отглеждат – да идва и то на работа”, коментира лидерът Бойко Борисов в кулоарите, намеквайки за партията със статут на стайно цвете.

След като обеща да вземе драконовски мерки, за да не отсъстват депутати от левицата, мая Манолова заяви: „Абсурд е опозицията да провали деня за парламентарен контрол – тогава, когато трябва да атакува министрите, да разобличава грешки на управляващите и да защитава интересите на хората”.

Липсата на кворум Десислав Чуколов от „Атака” видя като бягство на ГЕРБ от отговора, който трябвало да даде вътрешният министър Цветлин Йовчев за подслушването по времето на Цветан Цветанов по време на контрола. „Ето затова ги нямаше в залата, просто ги е страх от отговора, страх ги е от това да бъдат депутати явно", каза той.

„Чупим рекордите на Гинес - имаме парламентарно представена партия, която смята, че от парламента няма нужда. Така ще си правим избори до дупка, докато ГЕРБ не ни дадат листчето с написания резултат, който ще ги устрои да стоят в тази зала”, коментира Татяна Буроджиева от Коалиция за България.

Председателят на парламента Михаил Миков заяви, че липсата на дисциплина води до провал на кворума.

За финал Бойко Борисов отново се върна към цветарството: „Ние няма да идваме заради поспаланковците и да им правим кворум. Станишев пак го няма – за пореден път. Фикусът пак го няма – за пореден път. Това е цветето, което БСП трябвало да отглежда. Нали той се нарече като стайно цвете – най-вероятно е такова. Ако искате теменужка да кажа, но фикус ми се вижда по-мъжко. Осем души сме си дали гласа, сиреч БСП и ДПС провалят заседанията, не могат да си намерят депутатите”.

Призна и за личен здравословен проблем: „Аз съм с две инжекции в коленете, дадоха тежка реакция, едвам ходя и дойдох дисциплиниран на работа. Това няма да продължава така”.