Завърнал се с колегите си след останало силно мистично посещение в Брюксел, Волен Сидеров прояви тежка самоувереност за ролята на „Атака” като държавен стожер в парламента. В изказване преди гласуването на „изостаналия със седмица” вот на недоверие към кабинета в сряда той заяви:

„Каква е равносметката от последните дни – „Атака” я няма за 4 дни и държавата ще се срине. Недейте така, мислех ви за по-сериозни политически сили. Какъв е изводът за вас – пазете ни, пазете ни като стайно цвете, защото без „Атака” държавата се срива”.

Думите му бяха посрещнати с викове "Оставка" от дясната страна на залата.

Това обаче не му попречи да продължи да изтъква своята и на партията си важност и даде косвен житейски съвет на Борисов: „Чакате "Атака", за да направите кворум, за какво ви трябваше това? Аз ви липсвам, без мен нямате пример в политиката, моето отсъствие от България ви дезориентира, но свиквайте, израствайте, възмъжавайте, политически имам предвид, ставайте все по-самостоятелен, защото това е необходимо за всяка политическа кариера. Свикнете, понякога ще отсъстваме, в края на октомври имаме пътуване, но духом сме с вас”.

Сидеров отбеляза, че през миналата седмица групата на ГЕРБ не се е регистрирала за заседанията, а БСП и ДПС не са успели да си съберат депутатите. „Тази несериозност не се приема добре от хората”, предупреди той и заяви, че "Атака" се очертава като най-сериозната политическа сила.

Като важни теми Сидеров очерта въпроса дали ще участваме в евентуални военни действия срещу Сирия или ще запазим неутралитет, въпроса за бежанците, удължаване на мораториума за продажба на земеделски земи. „Обещавам ви, ако се занимаваме само с такива въпроси, никъде няма да ходим, дори да ни канят от ЕНП, каза лидерът на "Атака".

Той се обърна директно към най-многобройната група в парламента с думите: „Дами и господа от ГЕРБ, защо дори в днешния ден, когато ще се гласува вотът, който вие сте внесли, в зала не е цялата ви група, липсват ви 12 души. Липсва и лидерът ви”.

Докато вървеше словото му обаче, Бойко Борисов влезе в пленарна зала. „А, г-н Борисов, толкова незабележим сте станали вече, че се промъквате”, отбеляза Сидеров.

Видимо провокиран от интереса на медиите към пътуването на депутати от „Атака” до Брюксел, Сидеров заяви: „Отидохме да се оплачем от една евродепутатка, която е член на ЕНП” и се възмути, че ЕНП не са поискали да приемат парламентарна делегация от България.

Той разказа, че преди време лично Бойко Борисов го е запознавал с Жозеф Дол и го е представил като виден български политик.

Сидеров се обърна към ГЕРБ и заяви, че не е редно да поощряват чужд евродепутат да идва тук и да обижда политически сили. Това е предателство към собствената ти държава и гражданите, смята Сидеров. Той посочи, че "Атака" ще заведе съдебен иск към Дорис Пак, но и самата ЕНП дължала извинение на "Атака".

Волен Сидеров и групата народни представители на „Атака” не бяха допуснати в сградата на Европейския парламент при опит да изискат лично обяснение от евродепутата от ЕНП Дорис Пак, която нарече националистите „ксенофоби”. Наложи им се да пуснат молбата си за извинение в пощенската кутия отпред. Все още обаче не е ясно защо бяха необходими толкова хора да занесат едно писмо. Партията продължава да обяснява, че е провеждала срещи с близки по идея партии и организации, чиито имена обаче някои от тях не успяха да си спомнят.