ГЕРБ остава първа политическа сила, сочат последните изследвания на агенция „Медиана”. Ако парламентарните избори се провеждаха днес, ГЕРБ щеше да води с 21%. В парламента биха влезли още БСП, ДПС и евентуално партията на Меглена Кунева.

Според социолога Кольо Колев негативните оценки за управлението започват да доминират над позитивните.

Близо 60% от българите са разочаровани

Над 40% от анкетираните смятат, че правителството не е подобрило положението в страната, а повече от една четвърт са на мнение, че е станало дори по-лошо. Все пак всеки пети декларира, че има доверие на ГЕРБ. Една трета посочват, че кабинетът е успял да намали корупцията и престъпността.

58,1% от българите са по-скоро разочаровани от управлението на ГЕРБ, докато на 22,2 на сто то им вдъхва доверие, показват данните от сондажа на "Медиана", проведен между 25 април и 4 май сред 1 002 души. Над 40% от анкетираните пък смятат, че правителството на ГЕРБ не е направило нищо за подобряване на положението в страната, а повече от 24% са на мнение, че е станало дори по-лошо.

Според 27,7% кабинетът е успял да намали корупцията

но пък 55,9 на сто са на противното мнение. Едва 17,8 на сто смятат, че правителството не е позволило кризата да удари сериозно страната, срещу 61,8 на сто, които не споделят тази позиция.

26,2% от анкетираните са посочили, че правителството е успяло да ограничи престъпността в страната, докато 57,8 процента са на обратно мнение.

„В обществото доминира мнението, че положението в страната е лошо и вероятно ще се влошава, управлението нищо не прави или не може да направи, а негативните оценки за управлението започват да доминират над позитивните,” резюмира социологът Кольо Колев.

Според проучването 62,2% смятат, че положението в страната се влошава, за 29,3 на сто няма особена промяна, а 8,5% виждат подобрение.

45,1 са песимисти в прогнозата си за следващата една година и очакват влошаване на ситуацията, 35,5 на сто прогнозират, че ще се задържи сегашното положение, а 10,6% смятат, че положението ще се подобрява.

Електоралната разлика между ГЕРБ и БСП е 6%

Ерозията на доверието към управляващите продължава, според данните на „Медиана”, като ГЕРБ остава първа политическа сила, въпреки че повечето българи (58,1%) са по-скоро разочаровани от управлението на партията. 26,1% биха гласували за ГЕРБ, ако днес имаше парламентарни избори, а 20% биха подкрепили БСП, 6,2 на сто - ДПС.

Евентуална партия „България на гражданите” на Меглена Кунева би попаднала в парламента с гласовете на 5,5 на сто от българите.

Синята коалиция е на границата – 2,6 на сто от анкетираните биха я подкрепили. Под четирипроцентната бариера категорично остават "Атака" - с 1,3 на сто и РЗС - с 0,5%. 34,8 на сто от анкетираните заявяват, че не биха гласували.

Четвърт от българите се страхуват, че политическите им убеждения може да им навредят

Според „Медиана” поне една четвърт от избирателите се страхуват, че свободната изява на политическите им убеждения може да им навлече неприятности.

На въпроса „страхувате ли се, че могат да ви тормозят (да си имате проблеми), заради вашите политически убеждения”, през юли 2011 г. положително са отговорили - 15%, а през май 2012 година - 25%.

Кольо Колев заяви, че не може да каже точно от какво се страхуват анкетираните, но обясни, че така са отговорили предимно тези, които не са симпатизанти на ГЕРБ.

„Очевидно има някаква връзка с политическите пристрастия и това дали се страхуваш или не се страхуваш”, коментира Колев.