Очевидно българските граждани не виждат като алтернатива на сегашното управление това на ГЕРБ. Резултатите, които партията на Бойко Борисов постигна на изборите през май е абсолютен таван. Това, че ГЕРБ ще се върнат на власт е нагла манипулация от страна на БСП, един вид „плашило”, което размахват, за да не се върнат на власт.

Такова мнение изказа пред bTV новият лидер на ДСБ Радан Кънев, според когото социалистите ще платят скъпо за проявения „политически инат”.

„БСП може да прояви инат, това вече се видя, но то ще плати умопомрачителна цена. За „Атака” изобщо не коментирам, а що се отнася до ДПС – то може да съхрани електората си, но и сега са загубили голяма част от него. Причината е това задкулисно съюзяване с „Атака”, коментира Кънев.

Очаквано, според него, единствената алтернатива за избирателите при евентуален нов вот е групиране на дясното пространство. Радан Кънев обаче подчерта, че това трябва да стане не като съюз на сега съществуващите формации, а „да се надгради много сериозно – в блок, не в коалиция. Блокът е общо тяло със собствено ръководство, с много безпартийни хора в него”.

Според новия председател на ДСБ и в много фасадна демокрация като нашата политиката се храни от доверие . Кабинетът „Орешарски” обаче вече няма никакво гражданско доверие и затова трябва незабавно да подаде оставка.

„Плаши, че ако падне от власт, няма да може да осъществи важни реформи, сред които за Изборния кодекс и еврофондовете. Но така или иначе без доверие няма да могат да ги осъществят. Видяхме в първите минути на този кабинет, че е зависим – как се очаква хората да повярват, че реформите, които правителството подеме ще са в полза на народа”, попита Кънев.

Според него „рецептата” за сваляне на управляващите е „втвърдяване” на протеста. Това обаче „не значи да ставаме хулигани, но не сме видели синдикатите, професионални организации, силни местни общности в демонстрациите – има много какво да се направи”.