ГЕРБ няма да свали доверието си от пловдивския кмет Иван Тотев, въпреки че понастоящем той е обвиняем. Това стана ясно от думите на зам.-председателя на ПП на ГЕРБ Цветан Цветанов в предаването „Тази сутрин“ по bTV.

Иван Тотев беше отстранен от поста вчера, след като беше обвинен в престъпление по служба, с което е ощетил общината в Пловдив с 1 млн. лв.

„Това е твърдението на прокуратурата. Аз смятам, че човек е невинен до произнасянето на трета инстанция (...) Убеден съм, че истината ще излезе и е по-правилно да се коментира тогава. В момента бих призовал да не правим излишни коментари. В следващите дни ще има работна среща с нашата структура, за да ограничим спекулативното говорене и евентуални интерпретации в публичното пространство“, каза Цветанов.

Запитан дали ГЕРБ запазва политическото си доверие към Тотев, той отговори: „Смятам, че към настоящия момент нямаме пречки, които да са в друга посока“.

Цветанов коментира още вътрешното допитване, което ще бъде проведено в ГЕРБ. Това е една от формите, за да имаме реален диалог с нашите членове, да получаваме по-периферна информация за структурите и хората, обясни гостът. Идеята за тази анкета се роди от структурите, искат да има комуникация при вземането на важните политически решения от гледна точка на това, което се случи с кандидатпрезидентската двойка. Това е грешка, която оценяваме.

В допитването ще бъдат предложени политики и обсъждана на партиите, с които ГЕРБ може да си партнира. Трябва да се съобразяваме както с нашите членове, така и с вота на избирателите, каза Цветанов.

Показахме, че сме с протегната ръка към всички по важните приоритети за държавата, посочи още той.

За оставката на кабинета той коментира, че тя е морален акт и при тежките времена в цяла Европа правителството трябва да има твърда, сериозна парламентарна подкрепа „и да знаем, че е искрена“.

По повод критиките от ДСБ за сектор „Сигурност“ Цветанов каза, че са положили максимални усилия, за да се покрият щетите от управлението на Пламен Орешарски и Цветлин Йовчев.

Вижте целия разговор във видеото: