Ранното обхващане на децата в образователната система намалява риска от преждевременно напускане на училище. Това каза Милена Дамянова, бивш заместник-министър на образованието в правителството на ГЕРБ.

За детската градина за петгодишните деца, която в момента се оспорва от управляващите, Милена Дамянова каза, че това е нещо, за което България е получила похвали. По думите ѝ нарочна проверка на образователното министерство е показала, че мярката работи успешно.

„Това е мярка, с която правителството на ГЕРБ инвестира близо 500 милиона лева повече в предучилищното образование, каза Милена Дамянова”, цитирана от „Фокус”. Задължителната детска градина за петгодишните означава държавата да поема учебните помагала, част от храната, транспорта на тези деца, които трябва да пътуват с родителите си в други населени места, където има детска градина.

„Цинично е да казваш, че подкрепяш семействата, че въвеждаш социални мерки за децата, като 100 лева за първокласниците веднъж, в началото на учебната година, а същевременно да се отказваш от подкрепа всеки месец на петгодишните деца”, каза още Дамянова.

„Настояваме за извинение от БСП на родителите, настояваме мярката за предучилищно образование на петгодишните да продължи, и да бъде приет Законът за предучилищно и училищно образование, който сме внесли”, категорична беше бившата зам.-министърка.

За решаване на проблемите с образованието на децата - бежанци, ГЕРБ настояват да се потърсят близост и връзки със старата сирийска диаспора и с всички неправителствени организации, които са готови да помогнат, и към които никой не се е обърнал все още.