ГЕРБ внася сигнал до главния прокурор заради съмнения за нарушения на кмета от БСП Деян Дойнов при управление на европейски средства по оперативни програми. Сигналът е въз основа на данни от одитни доклади на АДФИ и Сметната палата, съобщи на брифинг в парламента Александър Иванов, предаде БТА.

По думите на Антон Тодоров общината е доведена до изключително тежко финансово състояние в резултат на лошо управление на европейски пари през година и половина мандат на Дойнов. Има нови големи задължения за няколко милиона лева, може би, близо 10 млн. лв., информира той.

За да ги компенсира, кметът увеличавал данъците с близо 100%, обясниха от ГЕРБ.

По думите на Тодоров нарушенията на кмета били по оперативните програми на ЕС за околна среда и за регионално развитие. Щетите за общината например заради грешка по проект за монтиране на котли в детска градина и училище, са за около 107 хил. лв., уточни Антон Тодоров. Това е колкото годишния бюджет на една социална кухня, коментира той.

Настояваме главният прокурор да назначи инспекция на АДФИ, както и да сезира други органи да проверят община Сопот, за да бъде установено дали общата сума от около 10 млн. лв. новосъздадени задължения ще излезе вярна, каза още Тодоров.

Докладът на Сметната палата по финансовия отчет на община Сопот за 2016 г. съдържа 43 "аларми" за лоша отчетност и непрозрачност при управлението на средствата там, информира Младен Шишков. Най-скандалното в него, отбеляза той, е, че 2,7 млн.лв. вземания на общината от данъци и такси не са заприходени в отчета на общината. Тези пари някой иска да ги прибере ли, да ги изхарчи, за друго ли са, попита депутатът.

Твърденията на ГЕРБ за некадърно управление на община Сопот са опит да се скрият сериозните проблеми в държавата с несъбраното ДДС, отговориха от БСП.

Това е един опит, който не е подкрепен с никакви нито политически, нито икономически факти, коментира пред журналисти секретарят на групата на БСП Георги Търновалийски. По думите му това е едно обвинение само по снимка, защото инициативен комитет е дал информация на един бивш депутат от ГЕРБ, който управляващите много умело използват, за да манипулират общественото мнение и да го настройват там, където не са проблемите.

Всъщност община Сопот беше в много тежко финансово състояние с блокирани активи, банкови сметки и дори стола на кмета беше описан от съдия изпълнител, коментира Търновалийски. Вече обаче е в много по-добро състояние.