От ГЕРБ поискаха премиерът (и лидер на политическа партия ГЕРБ - б.р.) Бойко Борисов да отиде в Народното събрание и да даде обяснение докога „опозиционерите Радан Кънев и ДСБ” ще участват във властта.

„Парламентарната група ще попита премиера докога ще търпи техните лъжи”, каза Цвета Караянчева. По думите й партията ще настоява Борисов да вземе мерки и да освободи от всички ръководни постове в държавата хората на Радан Кънев и ДСБ.

ГЕРБ отказва повече да носи отговорност за действията на Радан Кънев и неговите съпартиици", категорична е Караянчева.

Тя настоя прокуратурата да провери всички скандали, изнесени в медиите. От ГЕРБ посочват, че списъкът с назначения на ДСБ във властта е много дълъг и настояват прокуратурата да провери всяко едно от тях. Депутатите искат цялостно да се провери държавното дружество „Терем”, а премиерът да освободи председателя на Съвета на директорите Стоил Яков, който е лично назначение на Радан Кънев.

Според Караянчева партията е получила сигнали за източване на дружеството чрез корупционни схеми, а парите отивали в „черната каса на ДСБ под надзора на Радан Кънев”.

От ГЕРБ представиха и подробен списък с всички назначения на ДСБ, като настояват той да бъде проверен пред премиера Борисов.

Караянчева допълни: „Искаме да чуем първо какво ще ни каже премиерът, а после ще вземем решение дали да поискаме оставки на определени лица. На определени места са посочвани хора лично от Кънев и, след като ДСБ не е в управлението, вече трябва да поемат отговорността и да напуснат постовете си”.

„Време е тази политическа шизофрения да бъде прекратена”, заяви Караянчева и добави, че е крайно време Кънев и ДСБ да се определят опозиция ли са или са част от управляващите.

„Настояваме Реформаторския блок да излъчи единна кандидатура и един лидер, който да носи отговорност за законодателната инициатива и гласуването”, добави още Караянчева.

„Няма ли най-накрая Радан Кънев да поиска оставката на неговия министър Николай Ненчев”, попита депутатът от ГЕРБ Александър Ненков. Той припомни, че на конференция на ДСБ Ненчев лично се нарекъл министър на Кънев.

Организирана акция?

„Ясно е, че Борисов иска отстраняването на групата на Радан Кънев”, заяви Валери Симеонов от Патриотичния фронт. Той определи декларацията на ГЕРБ, с която искат обяснение от Борисов за участието на Кънев и ДСБ във властта, като „организирана акция”.

„Вчера верни изпълнители, верни войници на премиера Борисов, на „старшината”, а сега щели да го викат да им се отчита”, посочи Симеонов.

Тези министри са наши, а тези - ваши

Здравният министър Петър Москов, който все още е зам.-председател на ДСБ, отклони въпросите на журналисти по повод ултиматума на ГЕРБ. На въпрос от репортер на bTV дали ще подаде оставка, той отговори: "Ако ми я поискат, ще я дам".

На въпрос защо не е присъствал на националното събрание на ДСБ в неделя, Москов отговори, че не е бил поканен. „За мен е важно, когато партия взима решение, то да не бъде вследствие на висок емоционален момент, а на достатъчно дълъг размисъл”, допълни Москов.

Аз съм основател на ДСБ и няма причина някой да ми обяснява дали съм част или не от ДСБ”, категоричен е здравният министър.

„Министър Петър Москов и министър Николай Ненчев са министри на Реформаторския блок, те се справят изключително добре и ние ги подкрепяме, както и всичките си министри”, заяви съпредседателят на реформаторите Найден Зеленогорски, в отговор на Александър Ненков.

По думите на Зеленогорски, тъй като единият министър е в мнозинството, а другият – в опозиция, има ясни правила за действие.

„Все пак ще обсъдим този въпрос в изпълнителния съвет на блока. Нямайте никакво съмнение, че даваме положителна оценка на всичките си министри, стоим зад тях и няма персонални министри на един или на друг. Те са министрите на блока”, допълни Зеленогорски.