Националното събрание на ДСБ реши партията да остане в РБ, но като опозиция на настоящото управление. „Тъмносините” приеха и нов устав, който улеснява изключването на членове.

Партията няма да изключва здравния министър Петър Москов.

Вместо да говори за нов политически проект, ДСБ прие, че ще гради основа за изграждане на широк политически съюз.

В крайна сметка, след като веднъж се оказа, че гласувалите за устава са повече от регистрираните, той беше приет от втори опит. От 718 делегати с право на глас, присъстващи в залата, “За” нов устав бяха 558, “Против” се обявиха 123 и 37 се въздържаха.

Според новите правила партията ще има Изпълнителен и Граждански съвет. ИС е постоянно действащ национален орган, определящ коалиционната политика, целите и приоритетите на политическите програми и стратегии. Той е съставен от националното ръководство, а говорителят на Гражданския съвет участва в заседанията.

ИС ще решава кадровите партийни въпроси, ще може да налага наказания по предложение на орган на ДСБ, да прекратява мандата на общински и областни председатели.
Националното ръководство създава национални клубове като първоначално избира техните председатели.

Гражданският съвет е автономен консултативен орган, формиран на доброволен принцип от експерти, представители на академичните среди, бизнеса, спорта и лица, които не членуват в партийна структура.

Преди това лидерът на ДСБ Радан Кънев предложи резолюция на Националното събрание, която включва 5 точки - „Националното събрание потвърждава излизането на ДСБ в опозиция на настоящото управление; Даваме мандат на председатели и националното ръководство да водят преговори за организационно единство на РБ, основано на неговите първоначални цели и предизборна програма; Приема нова организационна структура и нов устав на ДСБ, като основа за развитие и отваряне на партията; Потвърждава учредителните документи на ДСБ и платформата на модерната десница; Дава мандат на председателя и националното ръководство за сътрудничество с граждански и политически организации за алтернатива на настоящото управление”.

Резолюцията беше приета от делегатите.

Кънев заяви, че дава последен шанс на РБ. „Това беше най-тежкото Национално събрание на ДСБ до момента. Вярвам, че ще бъде и най-тежкото и за много години напред. Показваме, че сме общност, която може да гради по-големи общности. Разделя ни само един въпрос – за бъдещето на РБ”, каза той.

Част от структурите поискаха ДСБ да излезе от РБ и да бъде опозиция. При това условие те настояха, обаче всички техни членове да напуснат властовите си постове. Останалата част, пък пожела формацията на Радан Кънев да остане в Блока, но при ясни условия и разписани цели.

В дискусията "за" и "против" оставането на партията в РБ съюзът бе наречен "бардак", а представител на бургаската структура дори се зарече да напусне тъмносините редици, ако ДСБ продължи да е в Блока. Областната софийска организация даде мандат на Радан Кънев да излезе от алианса и да поканят БЗНС и партията на Корман Исмаилов - НПСД, да се присъединят към нов десен проект. "За" напускане на РБ се обяви и варненската организация на ДСБ.