ГЕРБ настоява за оставката на зам.-министъра на околната среда Чавдар Георгиев и на политическото ръководство на МОСВ, обявиха в кулоарите на парламента Ивелина Василева и Станислав Иванов.

Василева разясни, че заради сметищата, които не отговарят на европейските изисквания, страната ни може да понесе милиони евро глоба. Има специална процедура на ЕК, в съответствие на която се прилага еднократна глоба към страната член в размер на около 700 хиляди евро, след което за всеки ден несъответствие със законодателството се изчислява отделна глоба и може да се достигне до милиони евро - това е прогресивно налагане на глоби, обясни депутатът, цитирана от БТА.

Тя припомни, че именно заради зам.-министър Георгиев е започнала наказателна процедура по отношение на общия устройствен план на Царево. През средата на 2009 г. той обяснявал и как трябва да разхождаме боклука по всички краища, по цялата територия на страната.

Станислав Иванов добави, че Чавдар Георгиев е бил зам.-министърът, по чието време /2005-2009 г. / са спрени плащанията по ОП "Околна среда", заради проекти с недопустими за финансиране мерки. Той е политически угоден, не е експерт, след него и целят кабинет трябва да си подаде оставка, коментира народният представител.

От ГЕРБ предупредиха, че можем да очакваме още наказателни процедури от Брюксел по отношение на екологията. Опозицията констатира и странни действия през изминалите месеци, масови уволнения на ръководители на регионални структури на МОСВ и назначения на неясни фигури, изцяло политически, на хора от ДПС.

Депутатите на Бойко Борисов не изключват възможността следващият вот на недоверие към кабинета да бъде заради околната среда, тъй като тя е едно от многото сфери - предмет на сериозни критики. Все пак за какво ще е вотът ще бъде съобщено след като има решение, поясни Ивелина Василева.