Парламентарната група на ГЕРБ ще поиска от ДАНС разследване на думите на лидера на БСП Сергей Станишев в интервю, където сравнява ситуацията в Крим с Кърджали и казва "Ако Кърджали поиска референдум".

„Искам извинение от г-н Станишев. Нека да излезе и да каже какво е имал предвид с този референдум и защо сравнява Кърджали с Крим”, каза народният представител от ГЕРБ Цвета Караянчева на брифинг в парламента. От партията настояват за отговор има ли реална заплаха за област Кърджали и има ли интереси на чужди сили към област Кърджали.

„Кърджали е територия на Република България и там живеят български граждани. Тема за референдум за мен е недопустима”, посочи Караянчева и допълни, че думите на Станишев са притеснителни.

В темата задочно се включи и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. „Свикнал съм да слушам и да чета в последните 10 години много лъжи на Станишев, много неверни неща и отдавна съм спрял да обръщам внимание на неговите изявления, но казаното от него вчера ме кара да бъда по-внимателен в прочита”, написа Борисов във фейсбук.

Той пита това индиректно признание на Станишев ли е, че е в коалиция с етническа партия. „Преди 20 дни бях в Кърджали и се срещнах със стотици български мюсюлмани и християни, които вярват в ГЕРБ. Аз им казах, че те са пример за толерантност между етносите и за подражание. За пореден път лидерът на партията, направила Възродителния процес, си играе с най-големите страхове на българите”, смята Борисов.

По-рано днес лидерът на "Атака" Волен Сидеров поиска премиерът Пламен Орешарски и министърът на външните работи Кристиан Вигенин да информират парламента за позицията на България по кризата в Украйна. От парламентарната трибуна Сидеров заяви, че те трябва да направят това преди срещата на върха в Брюксел, на която ще се решават евентуални санкции към Русия.

Сидеров отбеляза, че е загрижен заради "политиката на щрауса", която вижда в лицето на българския парламент. "Такъв важен въпрос не може да бъде отминаван и ние не можем да си крием главата в пясъка", посочи той. Вчера пред bTV лидерът на националистите заяви, че не може да става дума за паралел между Кърджали и Крим, тъй като Кърджали не е автономна република.

В седмичната програма на парламента няма проект за декларация на българското Народно събрание за Украйна. По повод настояването на "Атака", председателят на НС Михаил Миков отбеляза, че не медиите определят дневния ред на парламента.

"Ако има позиция на парламента, тя не трябва да бъде на тази или онази партия. Тя трябва да бъде максимално обща. Очевидно, че засега не се постига такава", заяви Миков. "Потърсете друг европейски парламент, да видим колко са европейските парламенти, които са се ангажирали с позиции", добави той.

  • Русия е главният враг на Украйна, се казва в новата украинска военна доктрина
  • ЕС удължава с шест месеца санкциите заради конфликта в Украйна
  • Бан Ки Мун осъди възобновяването на насилието в Украйна
  • Порошенко пак поиска да бъдат разположени миротворци в Украйна
  • Порошенко обвини Путин, че "иска цяла Европа"
  • Порошенко: Няма гражданска война в Украйна, има окупирана територия
  • Драматично видео показва как се нарушава примирието в Украйна
  • Ройтерс: Русия разполага тежка военна мощ на границата с Украйна
  • САЩ дадоха нови кредитни гаранции на Украйна
  • Президентът на Украйна подписа спорни закони за десъветизация на страната