Продължават консултациите на ГЕРБ за бъдещото управление на страната. Днес на масата за преговори сядат от Реформаторския блок. Дясното обединение е готово с единна позиция и ще представи на ГЕРБ платформа за стабилно мнозинство в парламента. Това стана ясно след вчерашното заседание на ръководствата на партиите. На срещата не са били обсъждани предложения за министерски постове.

От началото на седмицата от ГЕРБ разговаряха с БСП и ДПС и след срещите декларираха, че по-нататъшни преговори за правителство с тях няма да има. От водещата партия настояват за съставяне на коалиционен кабинет със стабилна парламентарна подкрепа, гарантирана с коалиционно споразумение.

ГЕРБ и Реформаторският блок обаче заедно имат едва 107 депутата, което е по-малко от необходимото за формиране на стабилно мнозинство (поне 121депутата). Това означава, че дори да постигнат съгласие за коалиционно управление, те ще се нуждаят от още поне един коалиционен партньор. За момента спекулациите са, че това може да бъде „Патриотичен фронт” - НФСБ и ВМРО.

ГЕРБ и реформаторите имат сходни програми, най-вече в областта на икономиката и енергетиката. От партията на Бойко Борисов обаче отхвърлят искането на Реформаторския блок следващото управление да е с кратък двегодишен мандат, в който да се започнат ключови реформи и да се подготвят избори за Велико Народно събрание.

Промените в съдебната система са сред основните приоритети на реформаторите. В неделя обаче Борисов заяви, че не приема предложението на реформаторите за съдебна реформа, защото то изисквало широко съгласие на съсловните организации – на съдии, прокурори и следователи.

След вчерашните разговори между ГЕРБ и ДПС беше потвърдено, че Движението няма да участва в новия кабинет. Двете партии откриха допирни точки по 12 от 18-те точки от политическата програма на ГЕРБ, но въпреки приликите няма да са заедно в едно правителство. От ГЕРБ бяха категорични, че ако получат подкрепа от страна на ДПС, ще се лишат от стабилно парламентарно мнозинство.

В понеделник по време на разговорите с БПС стана ясно, че коалиция между ГЕРБ и социалистите е невъзможна заради принципни и идейни различия