Екипът на новия управител на БНБ - Димитър Радев, беше избран със скандал. Обкръжението на гуверньора беше попълнено с хора от времето на бившия гуверньор Иван Искров. Някои от тях имат биография и от времето на Жан Виденов.

Тримата подуправители бяха избрани основно с гласовете на ГЕРБ и ДПС. Димитър Костов, Калин Христов и Нина Стоянова остават в БНБ, за да има приемственост. Така аргументира номинациите новият управител на банката.

„Тримата кандидати са личности и професионалисти и могат да бъдат оценени от реалното свършено досега”, обяви Радев.

Срещу номинираните скочиха и от ляво и от дясно, защото те са от времето на фалита на КТБ. БСП дори сравниха избора на подуправители на БНБ с този на Делян Пеевски за шеф на ДАНС.

„Има опасност да се самобламирате. Оттеглете кандидатурите и най-мъдрия човек прави кадрови грешки”, призова Мартин Димитров от РБ.

„ За съжаление от тази трибуна се изказаха хора, които хал-хабер си нямат от това, което върши БНБ. Ние имаме доверие на г-н Радев и затова днес ще гласуваме за екипа, който то й е предложил”, каза Менда Стоянова от ГЕРБ.  

Но и в ГЕРБ имаше глас против. „Цялото ръководство на БНБ вкупом сгрешихте и вкупом излишни станахте", коментира Методи Андреев от ГЕРБ.

Клетвата на подуправителите не чуха Реформаторския блок, БСП и Патриотичния фронт, защото излязоха от залата, а новият екип на БНБ си тръгна без да отговаря на въпроси.