Запечатаната стая на ГЕРБ в Народното събрание стана повод за поредно дребнаво спречкване между управляващи и опозиция, лишено от смислени политически аргументи и сведени до кафеварката на Бойко Борисов и махмурлука на Михаил Миков.

В предаването „Тази сутрин” представителите на ГЕРБ и БСП – Димитър Главчев и Страхил Ангелов, отказаха дори да влязат в един кадър пред камерата на bTV.

В странен опит за иронично великодушие Ангелов увери, че кафеварката на Борисов „няма да бъде докосната”, а Главчев намекна, че вътре е и компютърът, на който били писани мотивите за вота на недоверие, но ГЕРБ не се страхували от управляващите, „въпреки тяхната склонност да ровят в чужди компютри” – намек за изфабрикувания скандал с имейла на Иво Прокопиев.

В хода на разговора стана ясно, че заповедта на парламентарния председател за освобождаване на стаята на ГЕРБ е от 15 март и била с шестдневен срок. Така и не се разбра защо от ГЕРБ не са я изпълнили в срок, нито защо тя е запечатана два месеца по-късно в навечерието на изборите за Европейски парламент и внасянето на четвъртия вот на недоверие.

Все пак и двете страни в спора неглижираха проблема, изправил ги един срещу друг, и изразиха възмущението си, че занимават гражданите с такова дребнотемие, вместо с истинските проблеми на страната. Възмущението на депутатите не доведе до никакъв конструктивен диалог между двамата, вероятно няма да доведе и до конструктивни политически решения на по-високо ниво.

„Въпреки че сме най-голямата парламентарна група, нашата квадратура е поне три пъти по-малка от тази на „Атака” и два пъти по-малка от тази на ДПС”, изтъкна Димитър Главчев. Според разпределението на стаите в парламента на „Атака” се падат по 4 кв. м на депутат, на ДПС – приблизително по 2,5 кв. м, а на ГЕРБ – по 1,25 кв. на депутат.

„В заповедта, която Миков е подписал, надявам се на трезво, пише, че мотивът е установяване на по-добра справедливост”, подчерта Главчев с усмивка и припомни: „Преди три дни при дебата за отстраняването на Мая Манолова той каза, че се надява да сме писали мотивите си на трезво.”