Удължаването на мораториума върху продажбата на земя на чужденци във вторник показа, че победата за едни, може да означава срам за други. Остави и съмнения за договорки в парламентарните стаи, които могат да накарат едни да преглътнат унижението, а други да си затворят сетивата за реалността.

Ден след меко казано спорното решение, което „прекрои” линията на партньорство в парламента, депутатът от ГЕРБ Цвета Караянчева, която се размина с физическа саморазправа в пленарна зала миналата седмица, седна до един от инициаторите й – Димитър Димитров от „Атака” в студиото на „Тази сутрин”. Обещалият да се включи в разговора Страхил Ангелов от БСП – партията, която изненадващо се разцепи при гласуването, не се появи.

Депутатите, които представиха вчерашното решение като „защита на интереса на българите”, не успяха да спомогнат за еднозначното разбиране на удължаването на забраната.

Отхвърляйки неколкократно тезата, че в НС се е появила нова коалиция – между ГЕРБ и „Атака”, Караянчева обяви, че групата й е гласувала „за”, за да накара правителството да започне да работи. „Вместо премиерът да ходи до Китай, да започне да обикаля по Брюксел”, посъветва тя, след като по време на дебата във вторник ЕК предупреди, че е възможно да започне наказателна процедура срещу страната ни, ако не спазва общото законодателство.

Тя съжали обаче, че националистите не са подкрепили към решението да бъде добавена и промяна в българското законодателство, която да спомогне за реализацията на забраната. Според нея все пак вчера в парламента е бил защитен интересът на българските граждани.

Думите й обаче изглеждат малко несериозно на фона на географската посока, която се опитва да спазва ГЕРБ от създаването си, а именно – Брюксел и съобразяването с изискванията му. още повече, че специалистът с сферата от ГЕРБ Томислав Дончев вчера пожела да запази мълчание със силен привкус на срам от случващото се.

След като вчера от „Атака” ликуваха в пленарна зала, а след това и по социалните мрежи, днес Димитър Димитров продължи да окачествява мораториума като „победа” – лична, на партията. За него предупреждението на ЕК се оказаха „спекулации”, нещо в което се опитваше да убеди вчера и лидерът Волен Сидеров. От разговора обаче стана ясно, че Димитров не е особено наясно с реалната стойност на европейското и българското законодателство и се наложи Караянчева няколко пъти да му обясни, че с промени тук, Брюксел би могъл да направи изключение.

Все пак Димитров обяви, че каквото и да струва на България, то в момента е на заден план, след като е запазена „свещената българска земя”.