Националната разузнавателна служба ще премине на подчинение на изпълнителната власт. Това предвиждат законодателни промени, изготвени от ГЕРБ и АБВ, които би трябвало да дадат реален ход на заявената преди близо 3 години реформа в сектор „Сигурност”.

Двете партии внесоха общо 4 законопроекта, като днес Цветан Цветанов обясни, че имат подкрепата и на Реформаторския блок и Патриотичния фронт.

Той уточни, че с новите промени се запазва самостоятелността на всички структури, като няма да се реализира предлаганото от РБ сливане на НРС и Служба „Военна информация”.

"Искаме обща агенция и в хода на преговорите надявам се да стигнем до общо становище", каза по въпроса ген.Атанас Атанасов от дясното обединение.

В пакета се запазва балансиращата роля на президента като с негов указ и по предложение на Министерския съвет ще бъдат назначавани ръководителите на НРС, „Военна информация” и НСО.

Със закона за устройството на службите се предвижда в консултативен съвет да участват всички министри, ръководители на службите с пряко отношение към националната сигурност, обясни бившият вътрешен министър.

По думите му се дава възможност и на представители на държавния глава да участват в него, а по особено важни въпроси да се включва и самият президент.

Предвижда се въвеждането на парламентарен контрол по дейността на службите за сигурност, което цели да се спрат евентуални злоупотреби и всички парламентарни групи да бъдат запознати с начина, по който се правят разходите там.

„На една от парламентарно представените комисии, която има отношение към службите, ще й бъде въведен контрол на средствата на службите", обясни Цветанов.

Припомняме, още през април 2012 г. на заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност е постигнато съгласие НРС да премине към изпълнителната власт, а НСО да остане в президентството. Тогава бе обявено, че двете служби и „Военна информация” ще имат и собствени закони, както и общ устройствен.

Четирите проектозакона влязоха в тогавашния парламент, но така и не бяха окончателно приети.

В края на миналата седмица премиерът Бойко Борисов отиде при президента Росен Плевнелиев със законопроектите. Премиерът увери тогава, че реформата в сектора ще бъде проведена и за първи път от 25 г. специалните служби ще работят по ясни правила и решително ще се подобри координацията между тях.

НСО ще пази ли Доган?

Законът за Националната служба за охрана предвижда стесняване на кръга на охраняваните лица. Това веднага роди въпроса пада ли охраната на Доган.

ГЕРБ запазиха мълчание по конкретиката. Но партньорите им - не. Те нарекоха НСО черна кутия.

"Трябва да бъде ограничен кръгът. В момента се охранява Ахмед Демир Доган и аз не мога да разбера в качеството му на какъв. Няколко жп композиции можеше да работят с тия пари", заяви съпредседателят на ПФ Валери Симеонов.