Полицейското насилие, скандалните бонуси, цените на лекарствата и подписването на ACTA стопиха с 2% симпатизантите на ГЕРБ. В същото време обаче премиерът Бойко Борисов продължава да се радва на стабилен рейтинг от 38% и да изнася на раменете си доверието към правителството. Данните са от проучване на "Алфа рисърч" от края на февруари.

С лекия си спад управляващата партия вече се радва на подкрепата на 23,9% от избирателите. С една стъпка нагоре пък се изкачва БСП, която премина редовните си 16% и стигна до 17%.

Реакцията на премиера в частност по казуси с обществен интерес и действията след наводненията в Южна България са сред позитивите към правителството, които удържат позициите му.

Заради честото споменаване на името на вътрешния министър по неприятни теми напоследък обаче той за първи път събира повече негативи, отколкото позитиви за своята дейност. Въпреки това Цветан Цветанов остава най-одобряваният член на кабинета.

Снимка: БГНЕС

Цифрите около БСП ще започнат да се движат по-динамично в зависимост от посоката, в която се развие битката за лидерския пост, прогнозират социолозите. Там Сергей Станишев получава 3% повече в последния месец и се изкачва до 20%, а Георги Първанов запазва своите 33%.

Електоралният потенциал на ДПС и доверието в Ахмед Доган са в рамките на традиционните 5%. Синята коалиция запазва позициите си – 2,9 на сто. "Атака" получава подкрепата на 1,9 на сто.

Новосформираните организации все още не се възприемат като реална политическа алтернатива, смятат от "Алфа рисърч".

Председателят на сдружение "България на гражданите" Меглена Кунева е сред тримата най-одобрявани политици в страната - с 26 на сто доверие. Около 10 на сто от българите заявяват интерес към движението, но едва 2 на сто - твърдо намерение да гласуват за него.

Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Рейтингът на президента Росен Плевнелиев също се запазва. Месец след встъпването му в длъжност, положителните оценки за дейността му са дали 43 на сто от запитаните, докато 16 на сто - отрицателни.

Парламентът от своя страна продължава да страда от дефицит на обществено доверие. Едва 11 на сто от анкетираните оценяват положително дейността му. Ниска е и подкрепата за председателя на НС Цецка Цачева - 15 процента.