Парламентарната група на ГЕРБ бламира социалния министър Ивайло Калфин, като внесе и гласува ключова поправка в Закона за бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО) за 2015 г. „Така не може да се работи. Ако по този начин се гласува по важни теми, аз не виждам с какво мога да съм полезен в тоя кабинет. Такова решение създава пълен хаос в цялата бюджетна процедура и трябва да се започне отначало”, коментира Калфин.

От ГЕРБ предложиха максималният осигурителен доход да остане 2400 лева, въпреки че първоначалното предложение бе за повишение с 200 лева до 2600 лева. Само минути по-рано Ивайло Калфин обяви, че максималният осигурителен доход трябва да се увеличава, но това трябва да става плавно и за това се предлага такова увеличение.

По време на дебатите изненадващо Делян Добрев внесе редакционна поправка, която оставя максималният осигурителен доход на ниво от 2400 лева. Предложението му дори не беше прието сериозно, като от опозицията му припомниха, че това изменя приходната част на бюджета на ДОО за догодина, която вече е била приета. Същият аргумент застъпи от трибуната и министър Калфин.

Първоначално предложението бе прието със 108 гласа "за", 42 "против" и 30 въздържали се, но Янаки Стоилов поиска прегласуване с аргумента, че мнозинството трябва да разбере, че не подкрепя внесения от правителството бюджет. „Намалявате приходите в ДОО и не обяснявате до какво ще доведе това в разходната част”, подчерта Стоилов. Въпреки това, дори след прегласуването, изненадващото предложение на Делян Добрев бе прието.

"Това обърна целият бюджет на държавата, намалихте приходите с 60 млн. лева в ДОО. Трябва да намалите и разходите с 60 млн. лева. Разбихте всичко, сега каквото и да гласуваме, няма значение - 60 млн. лева ви липсват", добави Корнелия Нинова от БСП.

В крайна сметка второто гласуване доведе до 103 гласа "за", 36 "против" и 28 въздържали се. 70 души от ГЕРБ бяха "за", 2-ма гласуваха против, а 1 се въздържа. Против гласува и Радан Кънев от Реформаторския блок, а основната част от неговата група се въздържа. На практика поправката мина с помощта на ДПС, като 22-ма от техните депутати гласуваха "за". Поправката бе подкрепа и от БДЦ.

Социалният министър обясни, че веднага след гласуването е разговарял с председателя на парламента Цецка Цачева, която му е обяснила, че този член не е гласуван окончателно, защото до момента са гласувани само отделните предложения, но не и членът в неговата цялост. В крайна сметка депутатите окончателно решиха максималният осигурителен доход да стане 2600 лева.

Народните представители удължиха работното си време до 20 ч, като дотогава трябва да решат и за спорната промяна работещите да избират дали вноската им за втора пенсия да отива в НОИ или в частен фонд.

С друго гласуване депутатите решиха минималният осигурителен доход за земеделските производители от догодина да бъде 300 лева. В момента той е 240 лева, като първоначално правителството предложи увеличение до 420 лева, което предизвика остра реакция и протести и принуди ГЕРБ да отстъпи.